Rođendanska jela

Pripremanje jela za rođendan je zaista težak zadatak. Dječji rođendani su posebna priča. Nisam pobornik igraonica iako i to ima nekih svojih prednosti. Vlastoručno želim djeci osigurati nešto po čemu će pamtiti te trenutke. Shvatila sam da im ne treba osigurati puno. Važnije je pogoditi njihov ukus i oni to pamte. Treba zadovoljiti par najvažnijih stvari i svi će se osjećati dobro. Evo nekoliko činjenica koje sam shvatila:

rođendan

Iskušana i jednostavna jela

Rođendanske zabave nisu vrijeme za isprobavanje novih recepata. Ne eksperimentirajte s okusima. Djeca su sklonija onome što su navikli. Pripremite provjerena i jednostavna jela (mini pizze, hot dog, ćevapi, ražnjići, pohani pileći medaljoni i sl.), uštedjeti ćete vrijeme i smanjiti stres, a djeca neće otići kući gladna.

 

Jedan dio menija mora biti konkretan, a drugi torta i kolači

Trebate ponuditi jelo od kojeg  će se djeca ipak najesti: pica, hrenovke, mali sendviči. Slatki dio menija treba biti torta i kolači. Ako se previše orijentirate na tortu i kolače, mnoga djeca će ostati gladna, jer nisu svi baš ljubitelji slatkog. Iz iskustva govorim da nekako najprije odu slane stvari kao čips, hrenovkice, sendviči. Torta je više neka "fora" nego samo jelo.

 

Evo nekih prijedloga za slani dio jelovnika. Potpuni popis slanih predjla pogledajte ovdje...

 

Hrenovkice u lisnatom

Hrenovkice u lisnatom

Ovo svi vole, jednostavno je i brzo gotovo. Vidi recept

Kanapei

Kanapeići

Savršeno jelo za rođendane, druženja. Uglavnom, pužići odmah nestanu. Ovaj recept je i odlična ideja za večeru. Vidi recept

Pohane palačinke

Pohane palačinke

Ako trebate nešto za goste, a da svi to vole i da dobro izgleda, to je to. Vidi recept

Torta mora biti "fora"

To je ono po čemu vam djeca pamte rođendan. Morate osigurati da je torta posebna. Ne smije bit ništa standardno, jer je rođendan posebna prilika za vaše dijete, pa mora biti i torta. Dopustite djetetu da se na neki način izjasni što voli i što želi. Pokušajte barem malo slijediti ukus i želju djeteta. Takve stvari dijete pamti. Na primjer, sin mi pamti kako je imao rođendansku tortu u obliku otoka s palmom. Svi smo sudjelovali oko te torte. Nije čak ni bilo bitno kakav je okus torte koliko ta igra oko dekoracije. Stvar rođendana nije da platite igraonicu, kupite gotovu tortu i skinete sa sebe brige i obaveze. To je prilika da upravo vi, svojim angažmanom i u dogovoru s djetetom organizirate lijepe trenutke koje ćete svi pamtiti.

Evo nekih prijedloga. Potpuni popis torti pogledajte ovdje...

Marcipan torta

Marcipan torta

Ovo je žensaka rođendanska torta... nježna, lagana i lijepa. Vidi recept

Otok torta

Otok torta

Ovo je žensaka rođendanska torta... nježna, lagana i lijepa. Vidi recept

Rokoko torta

Nova rokoko torta

Stari recept rokoko torte s lješnjacima oplemenjen prirodnom bojom i okusom ljubičastog krumpira. Vidi recept

Nisam ljubitelj dodavanja umjetnih boja. Nekako sam sklonija napraviti sasvim prirodnu tortu bez umjetnih aroma i kemikalija, ...ipak to radimo za djecu... Dekoraciju napravim ili od jestivih stvari ili koristim grančice i biljke koje se vade van.

 

Osnovan je stvar: Nije potrebno niti puno, niti skupo da biste organizirali veseli dječji rođendan. Potrebno je malo poslušati dijete i skupa s njima napraviti nešto upravo za njih.

Piše: Sunčica P.