Zlatna kapljica

Zlatna kapljica ili torta sa suzama je stari recept porijeklom iz njemačkog područja. U tim krajevima rade se izvanredni kolači od sira pa tako i ovaj recept. Krema od sira je super kremasta, tijesto je mekano i prhko s mirisom limuna, a gornji sloj od bjelanjaka je pokriven zlatnim kapljicama. Ova jednostavna i ukusna torta izgleda veličanstveno! Zlatne kapljice su zaštitni znak ove torte.

 

Izgled torte se čini kao rezultat čarobnog trika, ali zapravo iza toga nema čarolije. Da bi kolač od sira s beze slojem dobio bisere, morate ga pokriti dok se hladi. Ostalo će se dogoditi samo od sebe. Torta izlazi iz pećnice bez bisera. Ako vaša torta tada nema kapljica, za sada niste učinili ništa loše. Kapljice nastaju vlagom kad je kolač pokriven dok je još malo topao.

čokoladna pavlova

Sastojci

Prhko tijesto
  • 200 g  brašna
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • strugana korica limuna
Krema od sira
  • 800 g glatkog kremastog sira
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
  • 2 vrećice vanilija pudinga
  • 3 žumanjka
  • 1 čaša od jogurta ulja
  • 1 čaša od jogurta mlijeka
  • 1 čaša  od jogurta vrhnja
Beze preljev
  • 3 bjelanjaka
  • 3 velike žlice šećera

Priprema

Umijesite sve sastojke za prhko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u foliju i hladite oko 30 minuta. 
 
Odvojite jaja za kremu od sira. Bjelanjke odložite sa strane. Istucite šećer sa žumanjcima dok ne postane pjenasto. Dodajte sir, kiselo vrhnje i prašak za puding. Na kraju umiješajte mlijeko i ulje. Pažnja, masa je vrlo tekuća!
 
Na podlogu kalupa za torte stavite masni papir. Razvucite prstima prhko tijesto.
 
Na tijesto ulijte masu od sira. Pecite tortu najprije 10 minuta na 200 °C pokriveno folijom, a potom smanjite na 160°C i pecite još 50 do 60 minuta.
 
Bjelanjke pripremite pred kraj vremena pečenja. Da biste to učinili, istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, postupno dodavajući šećer. Premažite bjelanjke po torti i oblikujte valove. Uključite pećnicu na 150°C i pecite cijelu tortu još 15 minuta. 
 
Pečeni kolač ostavite u pećnici oko 10 minuta s otvorenim vratima. Izvadite i pustite da se mlako hladi otprilike 5-10 minuta. Pokrijte poklopcem za torte ili folijom. Kapljice zlata stvaraju se vlagom tijekom hlađenja. 

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/7