Drobljenac s breskvama

Hrskavi crumble na sezonskom voću. To je nešto najjednostavnije i najukusnije. Ne morate previše komplicirati da biste napravili savršenu slasticu, a ova to upravo jest. Kada su breskve u sezoni, one su idealne. Sočne su i slatke. Slično možete napraviti s borovnicama, malinama, jagodama ili bilo kojim drugim mesnatim voćem. Zapamtite ovaj jednostavan recept, sigurno će vam trebati.

drobljenac

Sastojci

Suhi sastojci
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g oštrog brašna
Nadjev
  • 3 velike breskve
  • vanilin šećer

Tijesto je zapravo prhko tijesto, ali bez jaja koje povezuje sastojke. Upravo suprotno, vi ne trebate povezati sastojke već ih razmrviti. Ne pokušavate napraviti grudu tijesta, već upravo suprotno. Maslac utrljavate u brašno i mrvite ga u mrvice. Izrazito je važno da maslac bude hladan, netom izvađen iz hladnjaka i da mrvice tijesta formirate što je moguće brže, kako toplina vaših ruku ne bi grijala i na koncu rastopila maslac, što otežava dobivanje idealne teksture. Nakon što ste crumble složili, idealno ga je netom prije pečenja staviti u hladnjak na 30 minuta kako bi se maslac dodatno stisnuo. Tijesto možete i dodatno začiniti, recimo limunovom koricom, naribanom tonkom ili nekim drugim omiljenim začinom. 

Priprema

drobljenac

Breskvama uklonite koštice i izrežite ih na krupnije kockice. Dodajte im jedan vanilin šećer. Mješavinom brašna i šećera u prahu posipajte hladan, na kockice narezani maslac. Od svih sastojaka napravite krupnije mrvice. Mrvice posipajte preko bresaka.

drobljenac

Pecite na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Dobar tek!

Piše: Sunčica P.