Toskanski kolač s izabelom

Ova torta od grožđa potječe iz Italije. Vrlo jednostavan talijanski recept u kojem izabela ima glavnu ulogu. Aroma i miris izabele su glavni začin. Biskvit se izrađuje s maslinovim uljem što je karakteristično za talijanske recepte. Odličan spoj jednostavnog i mirisnog biskvitnog tijesta i ove posebne vrste grožđa. Neki će zamjeriti koštice od grožđa, ali bez obzira na to, meni osobno je kolač neodoljiv!

Toskanski kolač s izabelom

Sastojci

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 180 g maslaca
  • 110 ml maslinovog ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 400 g brašna
  • malo ekstrakta vanilije
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • korica 2 limuna
  • korica 2 naranče
  • 600 g bobica izabele

Priprema

Jaja dobro umutiti sa šećerom, dodati maslinovo ulje, maslac, mlijeko i vaniliju.

 

Prosijano brašno, sol i prašak za pecivo promiješajte zajedno i dodajte tekućoj smjesi. Dodajte koricu limuna i naranče, promiješajte i ostavite na 10 minuta.

 

Zagrijte pećnicu na 175-180 °C. Na dno tepsije ( fi 26 cm ) stavite masni papir. U tijesto pažljivo dodajte bobice grožđa. Pecite oko 30 minuta dok lijepo ne  porumeni i zamiriše. Čačkalicom provjerite da li je iznutra dovoljno pečen.

Piše: Sunčica P.