Toskanski kolač s izabelom
Ova torta od grožđa potječe iz Italije. Vrlo jednostavan talijanski recept u kojem izabela ima glavnu ulogu. Aroma i miris izabele su glavni začin. Biskvit se izrađuje s maslinovim uljem što je karakteristično za talijanske recepte. Odličan spoj jednostavnog i mirisnog biskvitnog tijesta i ove posebne vrste grožđa. Neki će zamjeriti koštice od grožđa, ali bez obzira na to, meni osobno je kolač neodoljiv!
Sastojci
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 180 g maslaca
- 110 ml maslinovog ulja
- 150 ml mlijeka
- 400 g brašna
- malo ekstrakta vanilije
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- korica 2 limuna
- korica 2 naranče
- 600 g bobica izabele
Priprema
Jaja dobro umutiti sa šećerom, dodati maslinovo ulje, maslac, mlijeko i vaniliju.
Prosijano brašno, sol i prašak za pecivo promiješajte zajedno i dodajte tekućoj smjesi. Dodajte koricu limuna i naranče, promiješajte i ostavite na 10 minuta.
Zagrijte pećnicu na 175-180 °C. Na dno tepsije ( fi 26 cm ) stavite masni papir. U tijesto pažljivo dodajte bobice grožđa. Pecite oko 30 minuta dok lijepo ne porumeni i zamiriše. Čačkalicom provjerite da li je iznutra dovoljno pečen.
Piše: Sunčica P.