Žele od izabele

Ove godina sam napravila najukusniji džem ili žele od grožđa izabele. Izabela ili mirisavka je apsolutno posebna namirnica za izradu želea, džemova, sokova. Krasi je specifična i izvanredna aroma i predivna purpurna boja. To je uostalom zahvalna sorta grožđa koju ne treba špricati. To je bila jedna od prvih biljaka koje sam posadila na svojoj okućnici. Kada gledam ovaj predivan žele, jasno mi je zašto sam to učinila.

 

Ime mirisavka odlično pristaje ovom grožđu. U ovom želeu sam osim izabele koristila dodatak začina za punč (Kotanyi). Ti voćni mirisi su se predivno stopili s aromom izabele. Ovaj začin u sebi sadrži koricu limuna i naranče u prahu, limunsku kiselinu i još nešto ostalih mirisnih začina. Izabela odlično paše s limunom i limunska kiselina još više istakne predivnu boju izabele. Sasvim će biti dovoljno ako umjesto ovog začina koristite sok i koricu od limuna.

žele od izabele

Za razliku od prošlih sezona kada sam izrađivala ovaj džem, ove godine sam izdvojila i kožicu i koštice. Inače sam izdvajala samo koštice. Pogledajte prijašnji članak Džem od izabele. Dodatnim izdvajanjem kožica, dobila sam bistrinu i prekrasnu boju, čak je i okus nekako "lakši" i blaži.

Sastojci

  • bobe grožđa izabele
  • šećer
  • želin
  • začin za punč Kotanyi, ili naprosto sok i korica limuna

džem od izabele

Izdvojiti i oprati zdrave bobe s grozdova i staviti ih kuhati dok sve ne omekša

džem od izabele

Ispasirati kašu kroz cijedilo i još dodatno iscijediti kroz gazu.

džem od izabele

Vratiti sok na štednjak te dodati šećer po ukusu i začin za punč. Umiješati želin prema količini soka i uputama na vrećici. Sipati u sterilne staklenke.

Žele ima tako finu aromu i boju te ga to čini savršenom namirnicom za izradu drugih slastica. Čak da ga samo namažete na kruh je već savršeno dobro i ta aroma vam uljepša jutro. Mažem ga na palačinke i pripremam razne slastice. Boja i miris ovog želea uvijek očara gdje god ga stavili!

žele od izabele

Piše: Sunčica P.