Džem od izabele

džem od izabele

Kako su prinosi izabele uvijek obilni, uvijek ćete moći izdvojiti dio grožđa upravo za ovu svrhu. Džem ispadne prekrasne purpurne boje i okusa. Nije ga teško napraviti, čak je sam postupak jednostavniji nego kod drugog voća.

Sastojci

  • 3 - 4 kg grožđa izabele
  • 1 kg šećera
  • 2 vrećice želina

izrada pekmeza od izabele

Grožđe uberem i odmah ga stavljam u postupak. Uvijek ga je najbolje upotrijebiti u što svježijem stanju. Kako se radi o sasvim ekološkom grožđu, čak ga niti ne ispirem. Maknem zgužvane ili trule bobe, kukce i slično. Samo zdrave bobe trgam s peteljke i odmah stavljam u lonac za kuhanje.

 

Bitno je samo da se masa zagrije i omekša. Čim malo omekša, uzimate štapni mikser i miksate. Osigurajte neki poklopac dok miksate jer će vam crveni sadržaj vjerojatno jako prskati.

 

Smjesu pasirajte kroz metalnu, rijetku cjediljku. Veličina rupica treba biti što šira, a da vam koštice ne mogu proći.

 

Na ovaj način iskoristite cijeli sadržaj grožđa, a filtrirate samo koštice. Na slici se vidi moje cjedilo i čitav postupak. Niti koštice nisu za baciti. Poznato je da se upravo u košticama grožđa nalazi prava vrijednost. Koštice imaju jaka antioksidativna svojstva i cijenjene su u proizvodnji ulja. Koštice sušite i kasnije meljete u prah. Mljevene koštice konzumirate u jogurtu i slično.

 

Ispasirani sadržaj zakuhate sa želinom i šećerom i čim proključa, gotovo je. Za džem od izabele, morate koristiti želin, jer nema načina da se ova rijetka smjesa zgusne. Ne volim upotrebu želina i u ovom receptu i nastojala sam upotrijebiti minimalnu količinu. Džem po ovom receptu je na samoj granici da nije tekuć. Džem sipate u sterilne staklenke. Najjednostavnije je da čiste staklenke zagrijavate pola sata u pećnici na oko 80 °C.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.67 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/12