Sok od izabele

sirup od izabele

Sirup, odnosno sok radite istim postupkom kao i džem. Jedina je razlika što ne stavljate želin. Količinu šećera također prilagođavate svome ukusu. Ako želite da vam sok duže stoji, dodajete više šećera, pa čak možete dodati i malo limunske kiseline (Vidi članak o izradi sirupa).

Sastojci

  • 3 - 4 kg grožđa izabele
  • 1 kg šećera

izrada pekmeza od izabele

Bobe grožđa skinete s peteljke, blago zagrijete u loncu da omekšaju, miksate sa štapnim mikserom i na kraju propasirate tako da vam na kraju samo ostaju koštice. Koštice sušite, meljete i koristite kao dodatak jelima.(vidi članak o sjemenkama grožđa).

 

U pasirani sadržaj dodajete šećer po osbnom ukusu. Ovisi da li želite sirup ili više sok. Blago zagrijete i čim provre stavljate u sterilne staklenke. Ohlađene staklenke čuvam u hladnjaku.

 

Sok od ove vrste grožđa je fantastičan! Prava je okrepa i poslastica za zimske dane, ako uopće ostane do tog vremena...

Piše: Sunčica P.