Sirup od bazge

Ovo je najosnovniji recept koji sam preuzela od rodbine. Dobro je znati osnovne sastojke i količine. Svatko dodatno modificira sastojke po svome ukusu. Na sličan način možete izrađivati sirupe od različitih vrsta jestivog cvijeća ili lišća. Vidi povezani članak Izrada biljnih sirupa.

sirup od bazge

osnovni recept

  • 15 cvjetova - 1 litra vode - 1kg šećera - 20 g limunske kiseline
  • cijeđenog limuna po ukusu

U hladnoj vodi rastopite limunsku kiselinu i odmah dodajte cvjetove. Pustite da odstoji 24 sata. Kroz gustu cjediljku procijedite sok i dodajte šećer. Šećer na hladno miješate dok se ne rastopi. Ako mislite brzo potrošiti sok, onda možete probati i s manjim količinama šećera i limunske kiseline ili čak limunsku kiselinu u potpunosti zamijeniti nešpricanim limunima.

 

Sok držim u hladnjaku i nikad nisam imala problema s kvarenjem. Ako radite s limunskom kiselinom i punom količinom šećera iz osnovnog recepta, onda taj sok može dugo  trajati i možete ga slobodno držati u nekoj ostavi.

Listići magnezij klorida se odlično slažu s ovim sokom. Odnosno, magnezij klorid ne mijenja okus soka jer su ti okusi slični. Magnezij klorid dodatno doprinosi kvaliteti ovog soka: uravnotežuje živčani i mišični sustav, djeluje na rad srca, otklanja umor i još mnogo toga. Sve o magnezij kloridu pročitajte u članku. Jedna žlica listića bit će dovoljna na 5l ovog sirupa.

sirup od bazge

Piše: Sunčica P.