Torta od badema
Ovo je stari prokušani recept za tortu od badema. Torta ne ispadne visoka. Ispadne mala i nabijena, ali je vrhunska delicija.
Izlupati snijeg od 8 bjelanjaka i u njega postepeno dodavati ostale sastojke dok se ne dobije kompaktna smjesa. U namašćeni kalup staviti da se peče cca 20 minuta na 180-200 C. U ovisnosti o visini biskvita, rezati ga na 2 ili 3 dijela.
Bademe zakuhajte u vodi dok vidite da se kora počinje odvajati. Oljuštite koru sa badema.
Kremu pripremate tako da žumanjke, šećer u prahu i čokoladu kratko kuhate na pari. Pustite da se ohladi. Šećer karamelizirati (rastopiti ga u tekuće stanje) i na njega dodati oljuštene bademe i pustiti da pređe u kruto stanje uz neprestano miješanje. Zatim tu masu stavite u kuhinjsku krpu, zamotate i izlupate da se dobiju mrvice. Sve skupa pomiješati i dodati u prethodno izlupani maslac. Fil mazati između biskvita i okolo naokolo.
Vrhunska delicija koju pamtite po hrskavim mrvicama karameliziranog badema.
Sastojci
Biskvit
- 21 dkg šećera
- 21 dkg mljevenih badema
- 3 dkg krušnih mrvica
- 8 bjelanjaka
Krema
- 10 dkg oguljenih badema
- 8 dkg šećera
- 8 žumanjaka
- 12 dkg šećera u prahu
- 3 štange čokolade
- 20 dkg maslaca
Piše: Sunčica Pećnjak