Torta od badema

badem torta

Ovo je stari prokušani recept za tortu od badema. Torta ne ispadne visoka. Ispadne mala i nabijena, ali je vrhunska delicija.

Izlupati snijeg od 8 bjelanjaka i u njega postepeno dodavati ostale sastojke dok se ne dobije kompaktna smjesa. U namašćeni kalup staviti da se peče cca 20 minuta na 180-200 C. U ovisnosti o visini biskvita, rezati ga na 2 ili 3 dijela.

Bademe zakuhajte u vodi dok vidite da se kora počinje odvajati. Oljuštite koru sa badema.

Kremu pripremate tako da žumanjke, šećer u prahu i čokoladu kratko kuhate na pari. Pustite da se ohladi. Šećer karamelizirati (rastopiti ga u tekuće stanje) i na njega dodati oljuštene bademe i pustiti da pređe u kruto stanje uz neprestano miješanje. Zatim tu masu stavite u kuhinjsku krpu, zamotate i izlupate da se dobiju mrvice. Sve skupa pomiješati i dodati u prethodno izlupani maslac. Fil mazati između biskvita i okolo naokolo.

Vrhunska delicija koju pamtite po hrskavim mrvicama karameliziranog badema.

 

Sastojci

Biskvit
  • 21 dkg šećera
  • 21 dkg mljevenih badema
  • 3 dkg krušnih mrvica
  • 8 bjelanjaka
Krema
  • 10 dkg oguljenih badema
  • 8 dkg šećera
  • 8 žumanjaka
  • 12 dkg šećera u prahu
  • 3 štange čokolade
  • 20 dkg maslaca

Piše: Sunčica Pećnjak