Kako napraviti okrugle fritule
Ove godine za Božić htjela sam napraviti okrugle fritule, onakve kakve se prodaju po adventskim štandovima. Prodaju se skupo, ali ih svi uvijek poželimo i jedva odolimo. Ako uspijete odoljeti tom mirisu na adventskoj šetnji, onda ćete ih sigurno htjeti sami napraviti.
Fritule uvijek radim po starom receptu. Nisam sklona promjenama u ovom tradicionalnom receptu. Ne koristim prašak za pecivo nego isključivo kvasac i to baš onaj svježi kvasac u kocki. Okus fritula sa suhim kvascem jednostavno nije isti Isprobala sam razne verzije fritula i uvijek sam se na kraju vratila na ovaj stari recept koji je baš takav kakav je i daje onaj prepoznatljivi okus koji očekujem. Ipak, ove godine su fritule bile okrugle :). Mala promjena koja je unijela svježinu u ovaj stari recept.
Sastojci
- 3/4 kg brašna
- 2 dl mlakog mlijeka
- 1 čvrsti jogurt
- 2 žumanjka
- 1 velika žlica rakije
- 2 velike žlice šećera + 1 žlica šećera za kvasac
- ribana korica naranče i limuna
- grožđice namočene u rum
- 1/2 male žlice soli
- kocka kvasca
Priprema
Pripremite kvasac s malo brašna, šećera i mlakog mlijeka. Poklopite i pustite da se diže. U brašno dodajte preostali šećer, jogurt, naribanu koricu naranče, grožđice i rum, sol, žumanca i dignuti kvasac. Podlijevajte toplim mlijekom i čvrsto miksajte dok se ne stvore mjehurići. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo i ne možete ga mijesiti rukom. Možete koristiti jedino kuhaču ili mikser. Ostavite na toplom mjestu sat vremena dok se tijesto ne digne.
Smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj set odrezali jedan vrh. Istiskujte smjesu i režite komade sa škarama. Kada padnu u vruće ulje, komadi će se sami formirati u kuglice. Pecite u dosta ulja. Čim se fritule zarumene, vadite ih van.
Dodatak rakije, ruma ili nekog drugog alkohola nije samo za aromu. Alkohol sprečava da tijesto fritula upije ulje tokom prženja.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)