Kako napraviti okrugle fritule

Ove godine za Božić htjela sam napraviti okrugle fritule, onakve kakve se prodaju po adventskim štandovima. Prodaju se skupo, ali ih svi uvijek poželimo i jedva odolimo. Ako uspijete odoljeti tom mirisu na adventskoj šetnji, onda ćete ih sigurno htjeti sami napraviti.

 

Fritule uvijek radim po starom receptu. Nisam sklona promjenama u ovom tradicionalnom receptu. Ne koristim prašak za pecivo nego isključivo kvasac i to baš onaj svježi kvasac u kocki. Okus fritula sa suhim kvascem jednostavno nije isti Isprobala sam razne verzije fritula i uvijek sam se na kraju vratila na ovaj stari recept koji je baš takav kakav je i daje onaj prepoznatljivi okus koji očekujem. Ipak, ove godine su fritule bile okrugle :).  Mala promjena koja je unijela svježinu u ovaj stari recept.

fritule

Sastojci

  • 3/4 kg brašna
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 1 čvrsti jogurt
  • 2 žumanjka
  • 1 velika žlica rakije
  • 2 velike žlice šećera + 1 žlica šećera za kvasac
  • ribana korica naranče i limuna
  • grožđice namočene u rum
  • 1/2 male žlice soli
  • kocka kvasca

Priprema

Pripremite kvasac s malo brašna, šećera i mlakog mlijeka. Poklopite i pustite da se diže. U brašno dodajte preostali šećer, jogurt, naribanu koricu naranče, grožđice i rum, sol, žumanca i dignuti kvasac. Podlijevajte toplim mlijekom i čvrsto miksajte dok se ne stvore mjehurići. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo i ne možete ga mijesiti rukom. Možete koristiti jedino kuhaču ili mikser. Ostavite na toplom mjestu sat vremena dok se tijesto ne digne.

fritule

Smjesu stavite u vrećicu za zamrzavanje kojoj set odrezali jedan vrh. Istiskujte smjesu i režite komade sa škarama. Kada padnu u vruće ulje, komadi će se sami formirati u kuglice. Pecite u dosta ulja. Čim se fritule zarumene, vadite ih van.

 

Dodatak rakije, ruma ili nekog drugog alkohola nije samo za aromu. Alkohol sprečava da tijesto fritula upije ulje tokom prženja.

fritule

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/4