Najbolja francuska
Probala sam mnoge francuske. Neki dodaju jabuku u francusku, neki dodaju jaja, netko radi francusku s malo majoneze ili stavlja light-majonezu. Ništa od toga mi se ne sviđa i smatram da to upropaštava taj recept. Najgori su mi oni koji misle da se francuska salata može kupiti. Kupovna francuska nema veze sa finim okusom domaće francuske salate.
Za ovaj recept su mnogi rekli da je najbolji, pa to i ja mogu odgovorno tvrditi. Posebnost je u korijenu peršina i celera. Bitno je da se korijen celera i peršina režu što sitnije, gotovo se iskaše. Ovaj dodatak daje svježinu francuskoj salati. Osim toga, senf je vrlo važan dodatak. Daje upravo onaj pravi okus francuskoj koji mi uvijek fali u tuđim verzijama.
Jako je važno da se sve povrće kuha u kori. Time francuska dobiva svu puninu okusa povrća. Ako ste ikada radili francusku od zaleđenog, već nasjeckanog povrća, onda znate o čemu pričam. Francuska salata od zaleđenog povrća je apsolutno neukusna kao i sve one francuske koje kupite kao gotove u trgovini. Upravo zato su domaće francuske nenadmašne! Kako je različito vrijeme kuhanja povrća, treba ga vaditi i postepeno sjeckati. Krumpir sjeckajte dok se ohladi jer se inače mrvi.
Kada sve nasjeckate, pomiješajte majonezu, vrhnje, senf, sol, papar. Pripremljeni umak dodajete u nasjeckano povrće i sasvim lagano pomiješajte.
Sastojci
- 3/4 kg krumpira
- 1/2 kg mrkve
- 1/2 kg Ledo graška
- 20 dkg korijena celera (korijen srednje veličine)
- 15 dkg korijena peršina (2 korijena)
- 1/2 standardne tegle krastavaca
- 3 dl kiselog vrhnja
- 3 dl majoneze (1/2 tegle majoneze)
- mala čašica senfa (čašica od 140 g)
- ne zaboravite sol, 1 žličica
Okus domaće francuske salate se ne može s ničim nadomjestiti.
Piše: Sunčica Pećnjak
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)
A kad si isla vec praviti kao domacu, onda si mogla i majonezu napraviti, jer je u njoj najveca razlika
Ledo grasak???
Slično radim francusku, meni je isto ovak način najbolji !! Krumpira mora ići više nego mrkve. Krumpir ima najneutralniji okus i mora ga biti više u odnosu na sastojke s puno jačim okusom kao što su mrkva, kiseli krastavci ili grašak.
meni je najbolji omjer za francusku kiseli krastavci:krumpir:mrkva 1:1:1. grašak ne stavljam jer većini koji ju jedu smeta. Nikada ne koristim zamrznuti krumpir i mrkvu, ali ih nasjeckam na sitno prije kuhanja jer mi tako ispadnu ljepše kockice. Na kolicinu od cca 400g krastavaca, 400g krumpira i 400g mrkve stavim sok od pola limuna, majoneze dok se sve dobro ne prožme. posolim i popaprim
Definitivno previše krumpira.
"Francuska salata od zaleđenog povrća je apsolutno neukusna" ....pa onda ne vidim smisao u Ledo grasku...zbog kontradikcije me zbunio recept :))
previše krumpira!