Najbolja francuska

Probala sam mnoge francuske. Neki dodaju jabuku u francusku, neki dodaju jaja, netko radi francusku s malo majoneze ili stavlja light-majonezu. Ništa od toga mi se ne sviđa i smatram da to upropaštava taj recept. Najgori su mi oni koji misle da se francuska salata može kupiti. Kupovna francuska nema veze sa finim okusom domaće francuske salate.

 

Za ovaj recept su mnogi rekli da je najbolji, pa to i ja mogu odgovorno tvrditi. Posebnost je u korijenu peršina i celera. Bitno je da se korijen celera i peršina režu što sitnije, gotovo se iskaše. Ovaj dodatak daje svježinu francuskoj salati. Osim toga, senf je vrlo važan dodatak. Daje upravo onaj pravi okus francuskoj koji mi uvijek fali u tuđim verzijama.

 

Jako je važno da se sve povrće kuha u kori. Time francuska dobiva svu puninu okusa povrća. Ako ste ikada radili francusku od zaleđenog, već nasjeckanog povrća, onda znate o čemu pričam. Francuska salata od zaleđenog povrća je apsolutno neukusna kao i sve one francuske koje kupite kao gotove u trgovini. Upravo zato su domaće francuske nenadmašne! Kako je različito vrijeme kuhanja povrća, treba ga vaditi i postepeno sjeckati. Krumpir sjeckajte dok se ohladi jer se inače mrvi.

francuska

Kada sve nasjeckate, pomiješajte majonezu, vrhnje, senf, sol, papar. Pripremljeni umak dodajete u nasjeckano povrće i sasvim lagano pomiješajte.

Sastojci

  • 3/4 kg krumpira
  • 1/2 kg mrkve
  • 1/2 kg Ledo graška
  • 20 dkg korijena celera (korijen srednje veličine)
  • 15 dkg korijena peršina (2 korijena)
  • 1/2 standardne tegle krastavaca
  • 3 dl kiselog vrhnja
  • 3 dl majoneze (1/2 tegle majoneze)
  • mala čašica senfa (čašica od 140 g)
  • ne zaboravite sol,  1 žličica

Okus domaće francuske salate se ne može s ničim nadomjestiti.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/10