Irski pire krumpir

Tradicionalni irski Colcannon je zapravo pire krumpir s keljem i obiljem maslaca u kojem se doda kratko prepržen mladi luk. Ako vam je dosadio uobičajeni pire, isprobajte ovu irsku verziju. Dodatak kelja i luka itekako doprinosi hranjivosti ovog priloga. Često puta ne znate kako bi uopće uklopili kelj u svoj meni, a da to bude ukusno. Ovo jelo je upravo to što ste trebali: ukusno i zdravo.

 

Komponente se kuhaju posebno, posebno krumpiri, a posebno rezanci kelja. Od krumpira se napravi jako kremasti krumpir pire s mlijekom. Umiješa se kelj i mladi luk pržen na dosta maslaca. Recept je idealni prilog uz bilo koje meso ili ribu.

pečeni krumpir

Sastojci

  • 1 kg krumpira
  • 1 glavica kelja
  • 2 dl mlijeka
  • 2 žličice soli
  • vezica mladog luka
  • 80 g maslaca

Priprema

Skuhajte cijeli krumpir u kori, u posoljenoj vodi. Ovisno o veličini krumpira, manjim krumpirima trebat će oko 40 minuta, a većima oko sat vremena.

 

Dok se krumpiri kuhaju, nasjeckajte kelj na trake. Kelj skuhajte u manjoj količini vode dok ne budu mekani, oko pet minuta. Stavite ga u cjediljku da se ohladi. Kad se ohladio stisnite ga rukama da što više vode iscijedite iz njega.

 

Kad je krumpir kuhan i još vruć, ogulite mu koru i napravite pire. Zagrijte mlijeko i prelijte krumpir. Napravite glatki i kremasti pire. Dodajte sol te umiješajte rezance kelja.

 

U posebnoj tavici zagrijte maslac i dodajte nasjeckani mladi luk te ga kratko prepržite. Zalijte krumpir s 2/3 smjese maslaca i luka te dobro izmiješajte, a ostatkom prelijte krumpir i kelj prije posluživanja.

Piše: Sunčica Pećnjak