Najbolji restani krumpir

Svi vole restani krumpir. Vjerojatno je to stari recept iz doba Austro-Ugarske. U starim kuharicama lako ćete pronaći upute za njegovu pripremu. Najbitniji savjeti za dobar restani su sljedeće. Pripazite na vrstu krumpira, svakako odaberite brašnasti. Ulju na kojem ćete pripremati restani krumpir obavezno dodajte žlicu masti. Nemojte žuriti s pripremom, odnosno pustite da se luk najprije dobro prodinsta pa čak i počne karamelizirati prije nego dodate krumpir. Krumpir skuhajte, ogulite i narežite puno prije nego ga stavite na luk kako bi se stigao dobro ohladiti. To je važno jer će tako iz njega ishlapiti sva para, koja može jelo učiniti gnjecavim.

restani

Ako u restanom krumpiru upotrijebite poriluk umjesto običnog luka, dobit ćete još jednu novu dimenziju u okusu i doživljaju ovog jela. Poriluk dinstanjem daje aromatičan i slatkast okus puno više nego običan luk. Restani krumpir s porilukom je najbolja verzija ovog jela.

Sastojci

  • 2 poriluka
  • 1 kg krumpira
  • malo ulja i žlica masti
  • sol, papar

Priprema

Operite i skuhajte neoguljene krumpire u kipućoj slanoj vodi. Još tople ih oljuštite i narežite na kolute. Ostavite sa strane da se hlade i da ispari sva vlaga.

 

Poriluk raščetvorite, operite sva pera i narežite.

 

Zagrijte ulje i dodajte žlicu masti. Dodajte nasjeckani poriluk i dinstajte. Kad poriluk opusti i počne rumeniti, dodajte krumpir.  Posolite, popaprite i pržite još neko vrijeme. Prevrnite krumpir špahtlom i još jednom pržite koju minutu. Servirajte uz neko meso ili kobasice.

Piše: Sunčica Pećnjak