Hrskavi batat

Iako se popularno naziva "slatki krumpir", batat je zapravo tek daleki rođak običnog krumpira. Običan ili pravi krumpir (Solanum tuberosum) pripada porodici pomoćnica (Solanaceae) kojoj pripadaju rajčice, paprike i patlidžani. Batat (Ipomoea batatas) član je porodice slakova (Convolvulaceae). Iako su botanički različiti, i krumpir i batat potječu iz Srednje i Južne Amerike.

 

Slatkoća batata lijepo se kombinira u slanim jelima. Ako volite malo slatkoće u slanoj varijanti, ovo je idealan recpet. Batat se lako priprema i kraće se termički obrađuje nego običan krumpir tako da je ovo jelo brzo gotovo i odličan prijedlog za večeru. Prutići batata su hrskavi i odlično pašu uz zelene salate i umake.

hrskavi batat

Sastojci

  • 2 batata
  • 1 žličica soli
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 1 do 2 žlice palente

Priprema

hrskavi batat

Batat ogulite i narežite na prutiće kao na slici. Prvo režete krugove, a onda krugove u prutiće. Prutići slobodno mogu bit i deblji. Batat se lako i brzo peče.

hrskavi batat

Začinite batat sa soli, maslinovim ulje i mrvicama palente. Protresite i promiješajte. Probajte poneki prutić umotati i list buđole. Poslažite prutiće batata na masni papir u plitku tepsiju.

hrskavi batat

Pecite batat na 220°C 30 do 35 minuta. Dok se batat peče napravite umak i salatu. Umak napravite po receptu. Prutići omotani buđolom prvi odu jer su najukusniji.

Piše: Sunčica Pećnjak