Najbolje kiflice

Te kifle su toliko savršene, ukusne i prikladne su za bilo koju prigodu. Puno puta sam ih uživala kod susjede i uvijek su bile za divljenje! Susjeda me osobno naučila ovaj postupak koji prenosim svima. Prenosim recept točno njenim riječima.

kiflice

Sastojci

  • 600 g glatkog brašna
  • mala žličica soli
  • 2 žlice šećera
  • u šaku ulja ili jedan žlica masti
  • 1 jaje
  • 1/2 l mlijeka
  • kocka kvasca
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili 2 žlice jabučnog octa

 

Krenete sa malo više od pola kile brašna. U brašno dodate sol. Malo zgrijete 1/2 litre mlijeka, da bude mlako. Malo mlijeka izlijete u brašno, dodate šećer i namrvite kvasac. Pričekate par minuta da kvasac počne raditi. Dodate 2 žlice kiselog vrhnja. Ako nemate kiselog vrhnja dodajte 2 žlice jabučnog octa. Ovi sastocji će pojačati rad kvasca i tijesto će biti uspjelije. Dodate jaje i u šaku izlijte ulje koje umiješate u tijesto. Dolijevajući mlako mlijeko mijesite tijesto. Tijesto mora biti mekano i podatno. Ne smijete niti previše mijesiti jer će biti tvrdo. Uglavnom, kada potrošite mlijeko, morate odlučiti da li treba dodati još brašna ili mlijeka da bi se postigla odgovarajuća konzistencija tijesta. Količina brašna se nikad ne zna točno. To jednostavno procijenite, pa dodajte ili brašno ili mlijeko. Tijesto mora biti što mekše, a da se može raditi s njim. Pri kraju opet možete dodati malo ulja i pustite sat vremena da se diže. Nakon dizanja, podijelite ga u 4 - 5 dijelova. Svaki dio razvaljajte u palačinke. Palačinku opet tanko premažite uljem i režite na trokute. Trokute možete puniti kobasicom, šunkom...možete raditi i slatku varijantu s pekmezom, eurokremom. Kada ste zamotali kifle, poslažite ih na masni papir i opet ih malo pustite da se podignu (15-ak minuta). Pecite ih standardno, dok ne porumene.

Ovu verziju s makom posebno volim!

kiflice

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.25 (4 glas(a)/ova)takav sam recept dobila i stvarno napravim na taj način. Skupim prste jedne ruke i nalijem malo ulja. To bi bila ta šaka. Rekla bih da je to negdje oko 1/2 dl ulja. Ovo je po meni pravi, bazični recept za kifle. Na ovom receptu sam naučila radit kifle. Postoji puno varijacija tog recepta( sa sirom, prškom za pecivo...itd.), međutim uvijek se vratim na ovaj recept!

Molim Vas, kakva je to mjera, u šaku ulja..možda u šalicu?? Jel to dcl ulja ili? Dali su to kuflice koje su još bolje od onih sa sirom u tijestu?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/8