Marcipan torta

Za zimske rođendane uvijek radim marcipan tortu. Torta je moja kreacija koju sam iz godine u godinu, svake zime, pomalo usavršavala. Spoj marcipana i naranče je idealan za zimu. Teško da možete zamisliti nešto ugodnije od mirisa naranče i marcipana!
Ove godine sam dodala i malo okusa višnje maraske. Spoj je ispao savršen!

Slikala sam tortu u presjeku i jedva sam uspjela spasiti ovaj komad za fotografiju. Izrada je jednostavna i sve bude brzo gotovo.

Sastojci

Krema
  • 7 listova želatine
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 3 žutanjka
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • komad marcipana oko 200 g
  • 1 naranča (neprskana) - sok i korica
  • naranča za ukras i 1 svijetli preljev
Biskvit
  • 3 žumanjka i  6 bjelanjaka
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica mlake vode
  • 1 vanilin
  • prstohvat soli
  • sirup od višnje maraske

Priprema

Od 6 jaja izdvojite 3 žutanjka za kremu, a preostala 3 žutanjka za biskvit. Bjelanjci idu u biskvit. Najprije izmiješate 3 žumanjka i šećer. Dodajte brašno, sol i vodu. Sasvim na kraju, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit izlijte u standardni pravokutni kalup (cca. 19 x 34) na masni papri i pečete 20-ak minuta. Biskvit se mora sasvim ohladiti.

 

Za kremu, žumanjke istucite sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte iscijeđen narančin sok i 1 dl slatkog vrhnja.

 

Ostatak slatkog vrhnja (4 dl)  istucite u šlag.

 

Listove želatine namočite prema uputstvima. Smjesu sa žutanjcima lagano zagrijte i umiješajte namočene listove želatine. Miješajte dok se želatine ne otopi. Smjesu s otopljenom želatinom dodajete u šlag i lagano miješate. Na samom kraju dodajete naribate narančinu koricu i naribate komad marcipana. Sve lagano pomiješate,

 

U standardni kalup za tortu (fi 26 cm), prekriven masnim papirom, stavljate trake narezanog biskvita. Sredinu svake trake namočite sirupom od višnje maraske. Zalijete kremom, pa opet stavljate nove trake, poprečno na prethodne (vidi slike postupka). Namočite višnjom, pa sve ponovo dok ne potrošite sastojke.

 

Cijelu tortu pospremite u hladnjak na 5 - 6 sati. Kasnije izvadite iz kalupa, odvojite masni papir. Ukrasite tankim šnitama naranče. Šnite sam izrezala na mesoreznici zajedno s korom, Ne moram pri tom napominjati da koristim samo domaće, nešpricane naranče. Tortu sam zalila svijetlim preljevom.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/2