Limun torta
Radi se o City Center one torti koja se poslužuje za rođendan u City centru. Torta je dobra i zaista je usklađena sa sezonom limuna. Recept je sasvim pozitivan i vidi se smjer prema jednostavnosti i kvalitetnijim namirnicama, Prepisala sam taj recept s neke face grupe i objavljujem ga jer sam ga i sama rado željela imati.
Čokoladni biskvit je od čokolade i maslinovog ulja. Bijela krema je od slatkog vrhnja i bijele čokolade, a žuta krema je od žutanjaka, limuna, i još nekih manje bitnih namirnica. Torta je usklađena po okusu jer se kiselkasti žuti sloj lijepo slaže s kremom od bijele čokolade i biskvitom od tamne čokolade.
Kako ne koristim umjetne arome vanilije, vanilin šećer sam zamijenila listovima mirisne pelargonije. Moja mirisna pelargonija ima limunski miris i savršeno se uklapa u aromu ove kreme te je pojačava. Vi upotrijebite bilo koju prirodnu aromu koju volite. Limunov sok i korica su aromatični pa možda i ne treba dodatnih aroma. Jedino što obavezno pazim je da se radi o domaćim nešpricanim limunima. Sezona je upravo krenula i sada su najukusniji i najaromatičniji.
Sastojci
Biskvit od čokolade i maslinovog ulja
- 125 g tamne čokolade s velikim udjelom kakaa (oko 65%)
- 125 ml maslinovog ulja
- 4 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
- 50 g smeđeg šećera
Bijela krema
- 300 g bijele čokolade
- 500 ml slatkog vrhnja
Žuta krema
- 2 žumanjka
- 2,5 dcl mlijeka
- 100 g šećera
- 35 g brašna
- 125 g maslaca
- sok i korica od 1 većeg limuna
- listovi mirisne pelargonije ili neka vanilija
Priprema
Čokoladni biskvit
Rastopite nasjeckanu čokoladu zajedno s maslinovim uljem na pari. Ostavite da se malo ohladi. U međuvremenu tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i posvijetle. Umiješajte u njih rastopljenu čokoladu. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u snijeg i umiješajte ih u čokoladnu smjesu. Ulijte smjesu u kalup obložen masnim papirom i pecite 20 minuta.
Bijela krema
Razlomite čokoladu na komadiće i zajedno sa 150 ml slatkog vrhnja otapajte na pari. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite da se malo prohladi i za to vrijeme istucite ostatak slatkog vrhnja u šlag. Gotovi šlag lagano umiješajte u kremu od bijele čokolade. Smjesu prelijte preko čokoladnog biskvita i ostavite u hladnjaku dok se bijela krema ne stisne.
Žuta krema
U posudu ulijte mlijeko razmućeno s brašnom. Stavite koricu i sok od limuna, šećer, maslac te kuhajte na pari. Lagano zagrijavajte dok se šećer i maslac ne rastope. Žumanjke malo razmutite i dodajte im malo vruće smjese s limunom. Sjedinite obje smjese i kuhajte na pari 15-ak minuta dok se krema ne zgusne. Tokom kuhanja možete dodati listove mirisne pelargonije koji će još dodatno ispustiti svoju limunsku aromau. Na kraju kuhanje maknite listove. Kad se krema malo ohladi, dodajte je na vrh torte i lijepo poravnajte. Pustite tortu u hladnjaku barem 2 sata.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)