Naranča, kraljica zime

Dalmatinska naranča je spas u zimskim mjesecima. Ljekovito je meso ploda, kora, cvijet, list. Kora je posebno ljekovita. Kupujte prirodnu, domaću naranču i konzumirajte kompletan plod sa korom. Pogledajte fenomenalne recepte koji koriste ovu ljekovitu biljku.

 

Smatra se da je domovina naranče Kina i sjeverna Indija. Još u 1. stoljeću gorka naranča se u Kini upotrebljavala kao lijek. Od gorke naranče upotrebljavaju se plodovi, listovi, cvjetovi, a njezine najvažnije ljekovite tvari su eterično ulje i gorke tvari zbog čega ona pripada skupini aromatično gorkih ljekovitih biljki. Kora gorke naranče sadrži puno više eteričnog ulja i gorkih tvari nego kod slatke naranče. U toj činjenici leži osnovna razlika gorke i slatke naranče, međutim obje naranče su slično ljekovite. Danas se i gorka i slatka naranče koriste i u narodnoj i u službenoj medicini, a mnogo se upotrebljavaju u kozmetičkoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

naranča

Ljekovitost

Ljekovitost narančinog ploda je mnogostruka. Koncentracija antioksidanasa je među najvećima u biljnom svijetu. Sadrži obilje vitamina C, minerala kalcija i kalija te folnu kiselinu, kao i 60 flavonoida sa širokim spektrom djelovanja te karotenoida. Ove tvari u kori i soku djeluju kao antioksidansi i pomažu pri uklanjanju stanica karcinoma.

Vitaminskim sadržajem održava pravilne metaboličke procese. Osim toga  naranča povećava apsorpciju svih minerala iz hrane. Preporučuje se u prevenciji anemije jer pospješuje apsorpciju željeza. Minerali koji se nalaze u visokom postotku u naranči, magnezij i kalij, igraju važnu ulogu u funkciji našeg krvožilnog sustava dok je kalcij zadužen za zdravlje kostiju  i zuba.

Tradicionalno se naranča preporučuje za pospješenje probave i to kod smetnji usporene probave i zatvora kao i kod proljevastih stolica.

Kako potiče rad limfnog sustava, pospješuje obrambeni sustav organizma.

Dokazano je da hesperidin, antioksidans prisutan u narančinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Djeluje na povišeni tlak, povišen nivo kolesterola te jak protuupalni efekt. Naranča djeluje kao unutarnji antiseptik. Neki sastojci iz narančine kore uništavaju bakterije i gljivice.

 

Ne bacajte koru...

Na žalost prilikom konzumiranju plodova, kora se ljušti i baca. Tim činom uništavamo vrijedan izvor ljekovitih tvari. Ukoliko je naranča iz organskog uzgoja ,koru možemo osušiti te je kasnije koristiti u pripremi sokova, sirupa, voćnih salata i kolača. Radije kupujte prirodnu naranču i konzumirajte je cijelu, nego da kupujete naranče kojima morate skidati koru. Zapamtite, mnoge ljekovite tvari zbog kojih je naranča poznata, nalaze se upravo u kori. Djeluje protuupalno i antikancerogeno. Jača imunitet i djeluje na čišćenje organizma. Eterično ulje koje djeluje antidepresivno i razveseljava ljude. Zato su Božić i Nova Godina nezamislivi bez tog izuzetnog voća. Mnogo je blagdanskih recepata koji koriste ovo izuzetno voće...


 
 

Piše: Sunčica P.