Naranča torta

Ovo je prirodna, bezglutenska torta na bazi naranče, čokolade i lješnjaka. U sezoni domaćih naranči šteta je propustiti ovakvu deliciju. Trebate imate domaće, nešpricane naranče jer se biskvit radi od kaše cjelovitih naranači, čokolade i lješnjaka. Izuzetni sastojci za izuzetan doživljaj!

narančin kolač

Sastojci

Biskvit
  • 6 jaja
  • 2 nešpricane naranče
  • 200 g prženih lješnjaka 
  • 100 g tamnog muscovado šećera
  • 50 g naribane tamne čokolade
  • 1 žličica praška za pecivo
čokoladna krema
  • sok od jedne naranče
  • 150 g tamne čokolade
  • 120 g maslaca
Glazura kao ogledalo
  • 1 čajna žličica želatine u prahu
  • 1 dl hladne vode
  • 1 dl vrhnja za šlag
  • 100 g šećera
  • 50 g kakaa

Tucite jaja sa šećerom dok se smeđi šećer ne otopi. Smeđi šećer ima grudice koje nekad treba razbiti sa žlicom. Naranče narežite s korom na manje komade i zatim u blenderu usitnite u kašu. Pomiješajte naranče, mljevene lješnjake i ribanu čokoladu, dodajte prašak za pecivo. Na kraju umiješajte jaja. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje. Pecite 40 min na 180°C. Izvadite biskvit iz pećnice. Odvojite ga od kalupa i papira i prerežite na pola.

 

Sok jedne naranče stavite na laganu vatru. U njemu otopite tamnu čokoladu i u toplo umiješajte maslac narezan na listiće. Izjednačite i ostavite da se malo ohladi.

 

Želatinu prelijte sa pola decilitra hladne vode i pustite da nabubri. Šećer prelijte ostatkom vode i vrhnjem. Polako zagrijavajte miješajući, dok se šećer ne otopi. Kad smjesa zakuha, skinite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi. Dodajte kakao i dobro izmiješajte da nestanu grudice.

 

Kremu namažite između dvije kore. Vratite tortu unutar kalupa za tortu i prelijte pripremljenom glazurom. Glazuri treba neko vrijeme da se stisne. Uživajte u deliciji!

Piše: Sunčica P.