Istarski padišpanj

Padišpanj, padešpanj, patišpanj... je stari recept vezan uz obalni dio Hrvatske. Ime se lako prevodi kao kruh iz Španjolske (Pan di Spanja). Vremenom se taj recept mijenjao i svatko ima neku svoju verziju. Naišla sam na ovu istarsku verziju koja se radi bez brašna, toliko jednostavno i prirodno da me odmah osvojilo.

padispanj

Iako možete ovaj recept napraviti s običnim, bijelim šećerom, preporučam da upotrijebite nerafinirani smeđi šećer ili melasu. Okus kolača je puno bogatiji i aromatičniji. Uz svježa jaja, kvalitetne orahe i lješnjake te mrvicu rakije, imate vrhunsku, domaću slasticu. Nevjerojatno je kako su jednostavni recepti s malim brojem kvalitetnih i osnovnih sastojaka ustvari najbolji recepti.

Sastojci

  • 7 jaja
  • 7 žlica muscovado šećera ili melase
  • ekstrakt vanilije (vidi recept)
  • 200 g lješnjaka
  • 100 g oraha
  • 1/2 dl rakije lozovače

padispanj

Priprema

Miksati jaja i šećer. Dodajte prirodnu vaniliju napravljenu po receptu. Miksati jaja barem 20 minuta dok se volumen ne udvostruči. Mljevene lješnjake i orahe na suho pomiješati i potom umiješati u pjenu od jaja. Pripremiti kalup za kuglof i premazati ga s malo masnoće. Najbolji su silikonski kalupi jer najlakše izdvojite kolač nakon pečenja. Ulijte smjesu u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C. Pecite 35 - 40 minuta.

padispanj

Piše: Sunčica P.