Prirodna vanilija

Teško je zamisliti slastice bez mirisa vanilije. Aroma vanilije dostupna je u različitim oblicima. Najčešće je to vanilin šećer ili aroma vanilije u bočici. Svi ti proizvodi nemaju nikakve veze s prirodnom vanilijom. Radi se u umjetnim aromama koje nastaju preradom nafte ili ugljena. Kina je vodeći proizvođač umjetne vanilije i glavni distributer ostalim proizvođačima hrane. Na umjetnoj vaniliji mora postojati deklaracija da se radi o umjetnoj aromi. Neke zemlje čak dopuštaju izraz "aroma identična prirodnoj". Glavni sastojak umjetne vanilije je vanilin koji je najzaslužniji za miris. Bez vanilina nema osnovnog okusa vanilije. Osim vanilina, prirodna vanilija sadrži puno više ostalih primjesa koji daju punu i bogatu aromu vanilije. Umjetna vanilija nema ni približnu istu dubinu i kombinaciju voćnih i zemljanih nota u svojoj aromi. Umjetnu vaniliju ćete najlakše prepoznati po cijeni. Umjetna vanilija je izuzetno jeftina za razliku od prirodne vanilije koja je puno, puno skuplja i najčešće je ne možete nabaviti u običnim trgovinama. 

vanilija

Nikad ne koristim ništa umjetno. Radije to ne koristim, nego da koristim umjetno. Tako je i s vanilijom. Ipak, može se nešto napraviti i možete koristiti prirodnu aromu vanilije po vrlo pristupačnoj cijeni. Najskuplji sastojak koji morate nabaviti su mahune vanilije. Umjesto da kupujete mahune vanilije u samoposlugama, vrlo često upitne kvalitete i po jako visokim cijenama, možete ih kupiti online, u većoj količini i po puno pristupačnijim cijenama. Koristeći ovaj recept dugo ćete imati svoj prirodni vanilija pripravak i nećete morati kupovati umjetne nadomjestke.

Sastojci

  • 3 mahune vanilije
  • 250 ml alkohola (vodka ili rum)

vanilija

Za pripremu ekstrakta odaberite staklenu posudu, ne preveliku da ne biste morali koristiti previše mahuna vanilije.  Dobro je koristiti bočicu namijenjenu za ocat jer ima onaj poseban čep za fino doziranje. Jedan od najboljih alkohola za ekstrakciju je vodka zbog neutralnog mirisa. Za povećanje užitka možete koristiti rum.

vanilija

Da bi optimizirali proces ekstrakcije treba povećati na maksimum površinu mahune u dodiru s tekućinom. Stoga mahune treba prerezati na pola uzdužno.

vanilija

Stavite mahune u staklenu bočicu. Nalijte alkohol, zatvorite čepom, protresite  i stavite na tamno mjesto. Protresite barem 1 ili 2 put tjedno. Svakim danom će tekućina postajati sve tamnija.  Na kraju 8 tjedna ekstrakt je spreman za upotrebu. Tih 8 tjedana je minimalni period za izradu ekstrakta. Još bolje je ako se možete strpjeti 3 mjeseca, čak i godinu dana. Tijekom tog razdoblja nastavljaju se kemijski procesi koji "zaokružuju" i poboljšavaju aromu

Nije nužno procijediti ekstrakt. Kada potrošite oko 20% ekstrakta, jednostavno nadolijte još istog alkohola. Također po potrebi nadodajte koju novu mahunu vanilije i nahranite svoj ekstrakt. Kada nastane gužva u boci, jednostavno uklonite stare mahune. Takav način će vam omogućiti da uvijek imate vaniliju pri ruci i nikad vam neće nedostajati.

vanilija

07.02.2021.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/11