Najzdraviji krumpir je ljubičasti

Ne, ne radi se o nekom GMO krumpiru naštimanih svojstava i prekrasne boje. Upravo suprotno, radi se izuzetno staroj sorti krumpira botaničkog naziva Solanum andigenum koja potječe iz Andskih dolina Perua, a osobito regije oko jezera Titicaca. U Peruu i Boliviji krumpiri se uzgajaju više od 6000 godina. Oni su bili glavni izvor hrane za Inke i još uvijek su to za lokalno stanovništvo.

 

Plavi krumpir ne daje tako obilne prinose, a i plodovi su nešto manji. Vjerojatno je to razlog da je ova vrsta ostala zaboravljena. Međutim, danas se događa nešto drugo. Nutricionističke vrijednosti hrane dolaze u fokus interesa. Ova vrsta upravo nudi to: veću nutricionističku vrijednost nego bilo koji drugi krumpir. To je najzdravija vrsta krumpira.  

ljubičasti krumpir

Prekrasna boja ovog krumpira ima dodatnu vrijednost jer odražava visoku razinu prisutnosti flavonoida. Flavonoidi daju antioksidacijsku zaštitu protiv kroničnih bolesti. Plavi krumpir ima više od dvostruke razine antioksidantnih bogatih flavonoida nego bilo koji bijeli ili slatki krumpira. Jedan od mnogih flavonoida koji se nalaze u plavom krumpiru je antocijan. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svjetlu reflektiraju od tamnocrvene do plavičaste boje, te daju boju borovnicama, kupinama, višnjama, brusnicama. Interes i istraživanje antocijana raste u posljednjih nekoliko godina. Oni su protuupalni, antibakterijski i antikancerogeni. Oni također pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale i mogu smanjiti rizik od bolesti srca.

 

Krumpir je inače izuzetno hranjiv. Sadrži vitamine B kompleksa, posebno vitamin B6. Krumpiri su dobar izvor vitamina C, iako imaju tendenciju gubiti svoj vitamin C tijekom vremena. Šest mjeseci pohrane može smanjiti sadržaj vitamina C na pola. Krumpir sadrži minerale magnezij, kalij, niacin, željezo, a također folnu i pantotenska kiselinu.  

ljubičasti krumpir

Ono što je za nas zanimljivo je da ova biljka lijepo uspijeva u našem podneblju. Flanci se mogu uzgojiti iz gomolja u kojem proklijaju, a zatim se presade. Ako vam je to naporno, gotove flance možete jednostavno nabaviti na tržnici. Nekoliko flanaca sasvim će dobro zadovoljiti vaše kućne potrebe  

 

Plavi krumpir ne gubi boju kuhanjem. Ako ga kuhate u kori sav će boja ostati sačuvana. U slučaju bez kore, boja se otapa u vodi i tako se gube hranjive vrijednosti. Plavi krumpir je ukusan i sigurna sam da će pronaći mjesto u mnogim novim receptima.

Razlika batata i krumpira

Iako se popularno naziva "slatki krumpir", batat je zapravo tek daleki rođak običnog krumpira. Običan ili pravi krumpir (Solanum tuberosum) pripada porodici Solanaceae, srodnoj rajčicama, paprici i patlidžanu. Batat (Ipomoea batatas) član je porodice Convolvulaceae. Iako su botanički različiti, i krumpir i batat potječu iz Srednje i Južne Amerike. Jeste li znali da postoji oko 4.000 vrsta krumpira i oko 5.000 batata koji se uzgajaju širom svijeta? Obje namirnice rastu u raznim bojama, od bijele preko narančaste do ljubičaste. No, u mnogo pogleda krumpir i batat imaju slične nutritivne vrijednosti, no u nekima se razlikuju.

Piše: Sunčica P.