Pletena orahnjača

Klasična orahnjača s jedinom razlikom što se ova orahnjača plete. Jako dekorativno izgleda i zato je idealna za Uskrs ili Božić. Kada je presiječete, presjek izgleda jako zanimljivo. Nadjeva ide za pola manje nego u običnu orahnjaču.

orahnjača

Sastojci

Tijesto
  • 70 -80 dkg oštrog brašna
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dkg šećera
  • malo soli
  • 10 dkg razmekšanog maslaca
  • korica jedne naranče
  • korica jednog limuna
  • 2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
Nadjev od oraha
  • 250 g mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 10 dkg šećera
  • 2 bjelanjka
  • 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
  • malo ruma

Priprema

Kvasac, mlijeko i šećer izmiješati i ostaviti na toplom da uzađe. Brašno staviti u posudu. Dodati šećere, sol, naribane korice, omekšali maslac, jaja i na kraju uzdigli kvasac. Zamijesiti tijesto. Ostaviti dizati barem sat vremena.

 

Za nadjev istući dva preostala bjelanjka sa šećerom. Dodati ostale sastojke nadjeva i dobro izmiješati.

 

Podijeliti tijesto u dva dijela. Razvaljati jedan komad tijesta na debljinu oko pola centimetra. Premazati polovicom nadjeva i zarolati u štrudlu. Štrudlu zatim prerezati nožem po dužini. Dobit ćete dva dijela koja sada samo treba ispreplesti. Postupak ponoviti s drugim dijelom tijesta.

 

Peći pletenice na 180 °C  40 minuta.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/12