Pletena orahnjača
Klasična orahnjača s jedinom razlikom što se ova orahnjača plete. Jako dekorativno izgleda i zato je idealna za Uskrs ili Božić. Kada je presiječete, presjek izgleda jako zanimljivo. Nadjeva ide za pola manje nego u običnu orahnjaču.
Sastojci
Tijesto
- 70 -80 dkg oštrog brašna
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 10 dkg šećera
- malo soli
- 10 dkg razmekšanog maslaca
- korica jedne naranče
- korica jednog limuna
- 2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
Nadjev od oraha
- 250 g mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 10 dkg šećera
- 2 bjelanjka
- 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
- malo ruma
Priprema
Kvasac, mlijeko i šećer izmiješati i ostaviti na toplom da uzađe. Brašno staviti u posudu. Dodati šećere, sol, naribane korice, omekšali maslac, jaja i na kraju uzdigli kvasac. Zamijesiti tijesto. Ostaviti dizati barem sat vremena.
Za nadjev istući dva preostala bjelanjka sa šećerom. Dodati ostale sastojke nadjeva i dobro izmiješati.
Podijeliti tijesto u dva dijela. Razvaljati jedan komad tijesta na debljinu oko pola centimetra. Premazati polovicom nadjeva i zarolati u štrudlu. Štrudlu zatim prerezati nožem po dužini. Dobit ćete dva dijela koja sada samo treba ispreplesti. Postupak ponoviti s drugim dijelom tijesta.
Peći pletenice na 180 °C 40 minuta.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)