Orah

Gotovo svaka okućnica ima poneki orah i svi znamo da oko oraha ništa ne raste, a kukci ga izbjegavaju. Razlog tome je spoj hidrojuglon koji se izlučuje iz korijena. U manjoj količini ga sadrže listovi, kora i zelena ovojnica oraha. U dodiru s tlom ili zrakom hidrojuglon oksidira u juglon koji otežava klijanje, usporava rast ili čak uzrokuje propapanje nekih biljnih vrsta. Čak i nakon oraha, na tlu na kojem je živio orah je otežan rast drugih biljaka. Potrebno je barem dvije godine da se juglon raspadne i zemlja očisti.

orah

Mladi listovi

Juglon djeluje antibiotički i antimikotično (protugljivično). Upravo se ta činjenica koristi prilikom uptrebe orahova lista u ljekovite svrhe.

 

Čaj od orahovih listova je dobro, djelotvorno sredstvo kod probavnih smetnji, zatvora i gubitka teka te za ćišcenje krvi. Uspješno se koristi kod šećerne bolesti i žutice. Čaj od orahovih listova kao dodatak kupki je vrlo djelotvoran kod rahitićnih oboljenja, gnjiljenja kosti i koštanoga apscesa, gnojnih nokata na prstima ruku i nogu.  Čajem od orahova lista liječite perut, kraste, ili svrab na vlasištu.

 

Mladi listovi oraha beru se tijekom svibnja i lipnja. Listovi se odijele od središnje peteljke i suše na sjenovitu i zračnom mjestu.

Cvjetovi

Sitni, neugledni muški cvjetovi oblikuju duge, žutozelene rese i pojavljuju se prije listanja. Čaj od resa koristi se za obloge protiv pucanja kapilara, kod rana i hemoroida, a za unutarnju upotrebu kod proljeva i krvarenja.

Ženski cvjetovi, nalik na pupoljke, javljaju se na vrhovima grančica u travnju i svibnju, nakon što orah prolista. Lagano se prže u svinjskoj masti i koriste kod kožnih bolesti, opadanja kose i prhutanja vlasišta.

Plodovi i sjemenke

Jedana od glavnih odlika oraha je bogatsvo izrazito zdravih masnoća. Jezgra sadži čak oko 55-65% masnoće.  Radi se o nezasićenim masnim kiselinama koje nam pomažu da ostanemo zdravi i djeluju ljekovito kod svih teških bolesti današnjice, bilo karcinoma ili krvožilnih bolesti.

Jedna od glavnih masnoća je važna oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, a koja pomaže u snižavanju lošega (LDL) kolesterola u krvi. Antikancerogeni učinak objašnjava se pisutnošću  omega-3 masnih kiselina u sprezi sa bogatstvom antioksidansa i fitosterola.

 

Dugačak je popis ljekovitih nutrijenata za orah. Svi ti nutijenti imaju mnogostruko, ljekovito djelovanje koje je objašnjeno tek u manjim segmentima. Ukratko se može reći da je orah možda najsavršenija prirodna hrana. Sadrže uvjerljivo najveću količinu antioksidansa među svim orašastim plodovima.

 

Zato nemojte oklijevati zasaditi ovo divlje drvo ispod kojega ništa ne raste i od kojeg kukci bježe. U njemu se krije najsuperiornija hrana i lijek. Dnevno uzimanje nekoliko oraha pomoći će vam da očuvate prirodno zdravlje i ravnotežu bez ikakvih potreba za uzimanjem bilo kakvih dodataka.

Piše: Sunčica P.