Orahovac

Zeleni orasi su prepuni zdravih nutrijenata pa nije ni čudno što su našli primjenu u ovom receptu. Kod orahovca se tegle pune šećerom i rakijom te čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Takvim postupkom se zadržava najviše zdravih nutrijenata i to je pravi postupak za pripremu orahovca. Mnogi će reći da treba orahe sa šećerom staviti na sunce. Postupkom čuvanja na suncu se gube nutrijenti, a pogotovo vitamin C. Postupkom čuvanja na suncu sa šećerom se ustvari dobiva liker od oraha i to treba razlikovati kao sasvim drugi recept. Vidi recept za liker od oraha. U receptu za orahovac je puno manje šećera nego za liker.

 

Gotovo svaka kuća ima neku svoju verziju orahovca i nijanse u receptu koje ga čine "najboljim orahovcem". Orahovac je zdrav pripravak koji je dio kućne apoteke i upotrebljava se za probleme sa želucem i uopće jačanje organizma. Orahovac je piće s kojim nudite goste jer svi vole uživati ovu delikatesu. 

orahovac

Berba zelenih oraha počinje početkom 6. mjeseca i traje do polovine tog mjeseca. Bitno je da orah još ne razvije tvrdu opnu kako bi ga mogli prerezati.

Sastojci

  • 20 - 30 mladih oraha
  • 200 g šećera
  • 1 l domaće rakije

Zelene orahe opere i razrežete na četvrtine. Stavite u veliku bocu i zaspete šećerom. Od dodataka možete staviti korice limuna, vaniliju, klinčiće, đumbir..., a ne morate dodati ama baš ništa. Zeleni orasi su bomba minerala i praktično im ne trebaju nikakvi dodaci. Držite 2 - 3 mjeseca na hladnom i tamnom mjestu. Što duže držite u rakiji, okus je intenzivniji, a boja tamnija. Tokom stajanja povremeno preokrećite tegle.

orahovac

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (6 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/19