Višnje na suncu

Nikad neću zaboraviti tegle višanja na balkonu moje bake u Dalmaciji. Svake godine su se na tom balkonu pržile dvije tri tegle višnje maraske. U to doba djetinjstva nisam imala volju ni kušati te višnje, a sada znam da se radi o posebno kvalitetnoj i aromatičnoj vrsti koja je bila autohtona vrsta u tom dijelu Dalmacije. Baka ih je uvijek stavljala u tegle i pravila sirup. Ove godine sam se sjetila svega toga pa sam ja kao moja baka stavila višnje na sunce. Nemam marasku, ali sam stavila višnje neke kontinentalne sorte. Svaki dan ih promatram kako se otapaju pod vrelim sunčevim zrakama. Akumuliraju sunčeve zrake koje će ostati u tom soku za doba hladne zime. Divno je na okućnici vidjeti ove tegle.

višnje u šećeru

Bitno je da višnje odleže barem 3 tjedna na suncu. Nakon što operete i osušite višnje, stavljate red šećera pa red višanja. Uglavnom, šećera ide duplo manje od količine višanja. Povremeno protresite ili promiješajte sadržaj u tegli. Nakon 3 tjedna, sirup je gotov. Tekućina koju su ispustile višnje se razrjeđuje s vodom i konzumira zajedno s višnjama koje upadnu u čašu.

 

Osim sirupa, možete izraditi i alkoholnu verziju. Za djecu izrađujem sirup, a za veliku djecu višnjevac. Postupak je isti, jedino kod višnjevca se u sok koji su ispustile višnje dodaje rum i rakija. 3kg višanja je količina višanja koju ćete savršeno rasporediti u dvije veće tegle zajedno sa šećerom. Šećera uvijek ide otprilike duplo manje nego višanja. 

Sastojci za višnjevac

  • 3 kg višanja
  • 1,5 do 2 kg šećera
  • 2 dl ruma
  • 1,5 dl domaće rakije

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.64 (11 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/11