Višnje

Višnje su izuzetno bogate vitaminima i mineralima i zato su blagodat za organizam. To su znale i cijenile naše stare generacije, jer je stablo višnje uvijek bilo prisutno u voćnjaku. Iako je višnja relativno kisela i neugodna, zbog svoje ljekovitosti je izuzetno cijenjena i uvijek uzgajana. To je pomalo divlja voćka jer joj nije potrebana posebna njega i obilno će vas obdariti ljekovitim plodovima ako je samo posadite.

višnje

Višnje su karakteristične po svojoj živoj crvenoj boji. To je već znak da se radi o izuzetnom voću, bogatom biljnim pigmentom antocijaninom. Tog pigmenta najviše ima u koži višnje. Riječ je o moćnom antioksidansu u prevenciji anemije, srčanih oboljenja i tumora (pogotovo debelog crijeva). Zahvaljujući antocijaninu, ali i drugim fitokemikalijama (beta karoten, lutein i zeaksantin) višnje imaju snažno antioksidativno djelovanje, a sadržaj im je veći nego u primjerice brusnicama i jagodama. Antioksidativni učinak jači je nego u crnom vinu, tamnoj čokoladi ili 100% soku od naranče. Flavonoid kvercetin se pokazao kao vrlo jaka antikancerogena tvar koja uz elagičnu kiselinu i perilil alkohol djeluje snažno u borbi protiv raznih oblika raka.

 

Od višanja se i bolje spava, jer je prirodan izvor hormona melatonina. Melatolin je tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se također koristi u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.

 

Višnje su općenito moćno protuupalno sredstvo. Ublažavaju bolove i mogu čak zamijeniti sredstva protiv bolova. Višnja se pokazala uspješnom u ublažavanju bola kod artritisa, posebno kod gihta. Istraživanja su pokazala da čaša soka od višanja može ublažiti bolove u zglobovima jer aktivni sastojci iz ovog voća smanjuju količinu mokraćne kiseline koja je uzrok problema.

 

Konzumiranje višanja potiče zdravlje krvožilnog sustava jer doprinosi smanjenju razine kolesterola u krvi, smanjenju rizika od pojave ateroskleroze i metaboličkog sindroma.

 

Najcjenjenija vrsta višnje je Maraska. Ova vrsta je iznimno bogata antioksidansima koji podržavaju obnavljanje stanica. Iznimno je bogata kvercetinom kao i elagičnom kiselinom za koje je znanstveno dokazano da su najzaslužniji u sprečavanju karcinoma, te perilil alkoholom koji je učinkovit u smanjivanju već nastalog karcinoma. 

 

Najjači učinak imaju sirove višnje. Dok ih ima, pojedite svako jutro po šaku plodova i poboljšaćete svoje zdravlje.  Izradom sokova, sirupa, kompota možete produžiti konzumiranje ovog iznimnog voća.

 
12.06.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/5