Pita od višanja

Svake godine jedva dočekam sezonu višanja. Stavljam ih u sokove, radim kolače..., uživam u tim malim ali iznimno jakim plodovima. Okus višnje ne podilazi nepcu i prilično je kiseo. Zato su mi višnje i drage. Njihova jačina i aroma okusa  je toliko zanimljiva i nezamjenljiva. Jedan od recepata koji gotovo uvijek napravim je ova pita od višanja. Stari recept koji je dobar baš onakav kakav je. Pri tome ne govorim o višnjama iz kompota, ni slučajno! Okus svježih višanja i onih iz kompota se ne može usporediti. Čak i zamrzavanje višanja odnese dio izvornog okusa. Svježe višnje su najbolji sastojak za ovu pitu.

pita od višanja

Sastojci

Prhko tijesto
  • 500 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 - 3 žlice kiselog vrhnja
  • ribana korica limuna
  • žlica tekućeg ekstrakta vanilije
Nadjev
  • 1 kg očišćenih višanja
  • 100 - 150 g šećera
  • 2 - 3 žlice krušnih mrvica

pita od višanja

Priprema

Pomiješati brašno, sol, šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna i ekstrakt vanilije. Dodajte maslac sobne temperature i prstima ga utrljajte u brašno. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje (i po potrebi koju žlicu hladne vode). Napravite homogenu grudu tijesta.

 

Tijesto podijelite na pola i svaku polovicu zamotajte u foliju. Jednu polovicu stavite i hladnjak, a drugu polovicu u zamrzivač na 30 minuta,

 

Operite i očistite višnje te im dodajte šećer i mrvice. Mnogi dodaju i malo cimeta, ali nije nužno.

 

Tijesto iz hladnjaka rasporedite u lim srednje veličine. To najjednostavnije možete napraviti rukama. Rasporedite nadjev i naribajte tijesto iz zamrzivača. Pecite na 180 °C na nižem nivou koji je obično za prhka tijesta. Kad kolač blago porumeni, gotov je.

pita od višanja

Piše: Sunčica P.