Liker od limuna i maline

Volim nove okuse. Volim spajati nespojivo. Najprije sam izradila liker od limuna s medom, za probu, a onda u slijedećem dodala i maline, čim su sazrjele. To je bio pun pogodak!

 

Liker se pije onako, za užitak, no, kod mene to nije dovoljno, treba imati i neku bolju svrhu, a ovdje je to i ljekovitost. Kadulja i pelin daju tu ljekovitost. Svatko sebi može staviti bilje koje želi, stolisnik, recimo, ili melisu, možda malo timijana.

 

Liker je prekrasne crvene boje, gorkasto-kiselkastog okusa s osvježavajućom notom. Kao koktel.

likerod malina

Sastojci za staklenku od 1 litre:

  • 3-4 organska limuna
  • nekoliko grančica kadulje i slatkog pelina
  • 3 šake malina
  • 5 žlica šećera ili ksilitola
  • rakija tropica, odnosno lozovača, da prekrije sastojke 

Postupak:

Limune oprati i narezati na kolutove. Najprije staviti u staklenku bilje, pa limun i maline i preko toga šećer ili ksilitol. Ja koristim ksilitol ili eritritol, šećer izbjegavam. Ta dva zaslađivača odlično se ponašaju na suncu, također su odličnog okusa, a u likeru se teško prepoznaju. Zatvorite staklenku i stavite na sunce barem 2 dana, trebao bi se šećer otopiti. Nakon toga ulijte rakiju skoro do vrha i zatvorite staklenku. Stavite ju na sunce 2-3 tjedna.

 

Nakon toga sve sastojke procijedite kroz cjediljku, tako da limunu istisnete sok, maline protisnete uz pomoć žlice. Liker ulijte u bocu i čuvajte na hladnom. Prije upotrebe protresti.

likerod malina

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14