Mladi orasi i med

Zeleni orasi u medu je poznati narodni pripravak koji se daje slaboj djeci i bolesnicima protiv slabokrvnosti i za bolji oporavak. Mladi orasi su bogati vitaminom C, jodom i raznim drugim vitaminima. Med kao otapalo i konzervans još dodatno pojačava ljekovita svojstva ovog pripravka. Ovo je odličan način kako iskoristiti zelene orahe. Teško da se bilo koji drugi pripravak za imunitet može mjeriti s ovim.

 

Moji razlozi zbog čega sam izradila ovaj sirup je hormonska ravnoteža. Razdoblje predmenopauze ili menopauze možete također ublažiti primjenom ovog napitka. Mladi zeleni orasi bogati su glavnim gradivnim elementima hormona štitne žlijezde - jodom i tirozinom.  U kliničkim ispitivanjima je potvrđeno da ulje zelenog oraha značajno povećava razinu tiroksina.  Ovaj pripravak od zelenih oraha jako je popularan u liječenju hipotireoze prirodnim putem. 

 

Sirup odlično djeluje za bolesti grla i dišnog sustava, pomaže u čišćenju želuca, jetre i krvi. Općenito, sirup uspostavlja uravnotežuje čitav organizam i podiže imunitet. Upravo zato je izuzetno preporučljiv za djecu. Jedna žlica ujutro na tašte, prije škole, sigurno će im puno značiti.

zeleni orasi

Sastojci i priprema

  • oko 1/2 kg zelenih oraha
  • boca meda, 900 g

 

Zelene orahe operite i izrežite na četvrtine. Osigurajte malo veću staklenu teglu, poput one od krastavaca. Punite naizmjenično: malo oraha, pa malo meda, kako bi se sve dobro integriralo. Koristite rukavice jer orasi intenzivno boje kožu. Pospremite na tamno mjesto. Orasi će vrlo brzo početi ispuštati svoju tekućinu u med. Sadržaj je tako postati više tekuć i vrlo taman. Sadržaj povremeno protresite i nakon 30 dana možete procijediti u bocu.

 

Koristite po jednu žlicu ujutro na tašte. Taj pripravak ponudite cijeloj obitelji. Svima će dobro doći malo imuniteta pogotovo sada na jesen, u doba školske godine kada su tijelo i um izloženi većim naporima.  

Čitala sam da neki konzumiraju sirup zajedno sa orasima. Drugi zbog lakšeg gutanja melju orahe i kao takve ih miješaju s medom i konzumiraju. Svaki od tih načina je dobar i samo ovisi kako vama osobno paše.

zeleni orasi

25.05.2018.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 4.62 (8 glas(a)/ova)Dali mogu piti ovaj lijek..ako sam sve uradila dobro. Mlade orahe isjekla na četvrtine..zalila mefom..odstojalo..mjesec dana..Ali malo kisi..tj...tokom procesa se pojavljivala neka pjenica. Jel u redu da pijem? Hvala..ko zna...

sve je u redu, bit će malo manje otopljenih vitamina :) jer se tvrda ljuska sigurno neće više lako otapati, ali to sada sigurno nećete baciti. Sve je to ljekovito :) !

Poštovana, napravila sam smjesu, ali jedan dio oraha mi je bio zreliji za recept ( već se čvrsta ljuska formirala). Bilo ih je teže isjeći, morala sam si pomoći kliještima za orahe, ali uspjela sam,. Da li ovakvi orasi umanjuju ljekovitost ovog sirupa? Je li preporučljiva ovo piti, napravljeni na ovakav način?

Ja sam napravila ovaj pripravak med i mladi orah ali kad sam procjedila u bocu pripravak je postao kisel i kad otvorim bocu oksidira (kao pivo kad točite u čašu) ne znam gdje sam pogriješila :(

Dina, za takve prirodne lijkekova nema točnih uputa i na vama je da odlučite. Da se radi o mojoj djeci i da su starija od 2 godine, ja bih im dala taj pripravak, ali naravno u duplo manjoj dozi. Pripravak može trajati koliko i med. Čuvajte ga u hladnjaku.

da li smiju djeca starija od 2 godine piti (koja su vec konzumirala med)? Koliko dugo se pije? Koliko dugo moze smjesa stajati? Unaprije hvala :)

Poštovana,

Borna, nemam nikakvih saznanja o tome jer se uopće malo tko bavi proučavanjem prirodnih lijekova s obzirom da se to ne može naplatiti. Mislim da u stanju trudnoće ne treba ništa dovoditi u red. Trudnoća je samo po sebi savršeno stanje kada priroda i organizam sve izregulira. U ovom sirupu jedino što može nadražiti su mladi orasi. Oni ispuštaju tvari koje u prejakoj koncentraciji nadražuju želudac, a time i izazivaju grčeve. Može doći do povračanja ako se pretjerujue.

Postovana, imate li kakvih saznanja smije li se sirup koristiti za vrijeme trudnoce?

Suncana, možda je najbolje da pitate doktora. Ne razumijem vašu dijagnozu pa vam ne mogu niti savjetovati, pozdrav

Molim vas pomozite mi u naputku.Ja sam napravila dirup i sad bih probala piti ali nisam sigurna smijem li .ja imam mali cvor a hormoni su uredu pijem cetvrtinu tablete dvaput na dan kako bi se jos malo spustili t3i t4.visoka su mi antitjela

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6