Mladi orasi i med

Zeleni orasi u medu je poznati narodni pripravak koji se daje slaboj djeci i bolesnicima protiv slabokrvnosti i za bolji oporavak. Mladi orasi su bogati vitaminom C, jodom i raznim drugim vitaminima. Med kao otapalo i konzervans još dodatno pojačava ljekovita svojstva ovog pripravka. Ovo je odličan način kako iskoristiti zelene orahe. Teško da se bilo koji drugi pripravak za imunitet može mjeriti s ovim.

 

Moji razlozi zbog čega sam izradila ovaj sirup je hormonska ravnoteža. Razdoblje predmenopauze ili menopauze možete također ublažiti primjenom ovog napitka. Mladi zeleni orasi bogati su glavnim gradivnim elementima hormona štitne žlijezde - jodom i tirozinom.  U kliničkim ispitivanjima je potvrđeno da ulje zelenog oraha značajno povećava razinu tiroksina.  Ovaj pripravak od zelenih oraha jako je popularan u liječenju hipotireoze prirodnim putem. 

 

Sirup odlično djeluje za bolesti grla i dišnog sustava, pomaže u čišćenju želuca, jetre i krvi. Općenito, sirup uspostavlja uravnotežuje čitav organizam i podiže imunitet. Upravo zato je izuzetno preporučljiv za djecu. Jedna žlica ujutro na tašte, prije škole, sigurno će im puno značiti.

zeleni orasi

Sastojci i priprema

  • oko 1/2 kg zelenih oraha
  • boca meda, 900 g

 

Zelene orahe operite i izrežite na četvrtine. Osigurajte malo veću staklenu teglu, poput one od krastavaca. Punite naizmjenično: malo oraha, pa malo meda, kako bi se sve dobro integriralo. Koristite rukavice jer orasi intenzivno boje kožu. Pospremite na tamno mjesto. Orasi će vrlo brzo početi ispuštati svoju tekućinu u med. Sadržaj je tako postati više tekuć i vrlo taman. Sadržaj povremeno protresite i nakon 30 dana možete procijediti u bocu.

 

Koristite po jednu žlicu ujutro na tašte. Taj pripravak ponudite cijeloj obitelji. Svima će dobro doći malo imuniteta pogotovo sada na jesen, u doba školske godine kada su tijelo i um izloženi većim naporima.  

Čitala sam da neki konzumiraju sirup zajedno sa orasima. Drugi zbog lakšeg gutanja melju orahe i kao takve ih miješaju s medom i konzumiraju. Svaki od tih načina je dobar i samo ovisi kako vama osobno paše.

zeleni orasi

Piše: Sunčica P.