Sladić pomaže kod refluksa, gastritisa, čira

Sladić (Glycyrrhiza glabra) se stoljećima koristi za zaštitu i liječenje sluznice probavnog sustava, uključujući želudac, jednjak i crijeva. Njegova učinkovitost temelji se na bogatom kemijskom sastavu, posebno na glicirizinu, flavonoidima i saponinima. Sladić pruža zaštitu probavnog sustava putem stimulacije zaštitne sluzi, protuupalnog djelovanja, antioksidativne zaštite, antimikrobnog djelovanja i ubrzanja zacjeljivanja čira. Sve o biljci sladić i njenom ljekovitom djelovanju pročitajte u članku.

 

Upotreba sladića u obliku glicerolne otopine ili glicerita je najbolji način primjene kod bolesti probavnog sustava. Glicerolna otopina je za razliku od alkoholne tinkture u etanolu puno blaža i ne iritira sluznicu probavnih organa kao etanol. Glicerol ili glicerin je također alkohol koji dobro otapa bioaktivne tvari i puno je prikladniji u ovoj situaciji kada se radi o bolestima probavnih organa. Glicerit sladića jednostavno možete sami napraviti. Gotovi ekstrakti su jako skupi i nema potrebe kupovati gotove pripravke. Biljni glicerin i suhi korijen sladića su sve potrebne sirovine i možete ih jednostavno nabaviti. Sve o glicerolnim otopinama pročitajte u članku.

glicerit sladića

Kako djeluje sladić

Sladić stimulira proizvodnju i lučenje zaštitne želučane sluzi (mucina), koja prekriva unutarnju površinu želuca i jednjaka. Mucin stvara fizičku barijeru koja štiti sluznicu od korozivnog djelovanja želučane kiseline (HCl) i probavnih enzima (npr. pepsina). Također sprječava eroziju i ulceracije, što je ključno u liječenju čira na želucu i dvanaesniku. Smanjuje iritaciju jednjaka kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

 

Flavonoidi iz sladića poboljšavaju mikrocirkulaciju u sluznici želuca i crijeva. Povećan protok krvi potiče dostavu kisika i hranjivih tvari, što ubrzava regeneraciju oštećenih stanica sluznice i potiče zacjeljivanje postojećih ulkusa i erozija.

 

Glicirizin i likokalkon A inhibiraju upalu sluznice na način da blokiraju enzime koji sudjeluju u upalnim procesima. Smanjuju proizvodnju prostaglandina i leukotriena, što dovodi do smanjenja boli, crvenila i oteklina. Inhibiraju aktivaciju ključnog faktora u regulaciji upalnih citokina.

 

Flavonoidi i glicirizin iz sladića inhibiraju rast i kolonizaciju Helicobacter pylori, bakterije koja je glavni uzročnik gastritisa i čira na želucu. Sprječavaju vezanje bakterija na stjenku želuca, čime smanjuju infekciju. Smanjuju upalu uzrokovanu toksinima H. pylori.

 

Sladić ne utječe na pH želučane kiseline izravno kao antacidi, već stvara zaštitni sloj koji sprječava iritaciju sluznice. Potiče pravilno lučenje probavnih enzima, osiguravajući optimalnu probavu bez prekomjernog lučenja kiseline. Smanjuje povrat kiseline u jednjak kod GERB-a.

 

Koristi se kod aktivnih čireva, gastritisa i GERB  (gastroezofagealna refluksna bolest). Djelotvoran je i kod upalnih bolesti crijeva (npr. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis). Prirodna je alternativa antibioticima za liječenje H. pylori infekcije. Kombinacija s probioticima je način za obnavljanje zdrave crijevne mikroflore.

glicerit sladića

Sastojci

  • 70% biljnog glicerina
  • 30% destilirane vode
  • suhi korijen sladića

Priprema

Pomiješajte glicerin i destiliranu vodu u količini koju želite napraviti poštujući postotne omjere. Obično radim sa 350 g glicerina, 100 g vode. To je neka standardna količina koja stane u običnu staklenku. Dodajte suhi korijen sladića u maksimalnoj količini da dobijte gustu smjesu, a da pri tome sva suha tvar bude obložena otopinom. Na navedenu količinu vode i glicerina potrošit ćete otprilike 80 g sladića. Ostavite teglu na tamnom i toplom mjestu 4–6 tjedana. Povremeno promiješajte sadržaj tegle kako biste poboljšali ekstrakciju. Nakon završetka ekstrakcije, procijedite glicerit kroz gazu. Istisnite biljni materijal kako biste izvukli što više tekućine. Ulijte dobivenu tekućinu u tamne staklene bočice i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Doziranje

Odrasli: 20–40 kapi (1–2 ml), 2–3 puta dnevno

Kapaljka na slici sadrži 1 ml tako da će za odraslu osobu trebati 2 kapaljke dnevno 3 puta na dan.

Kuru provoditi mjesec dana pa napraviti pauzu od barem 2 tjedna.

Mjere opreza

Glicirizin povećava zadržavanje natrija i vode te izlučivanje kalija putem urina. Može uzrokovati porast krvnog tlaka (hipertenziju), pa se ne preporučuje kod osoba s hipertenzijom ili srčanim bolestima. U tom slučaju je deglicirizirani sladić (DGL) sigurnija opcija za dugotrajnu uporabu, posebno za probavne smetnje i GERB.

Piše: Sunčica Pećnjak