Sladić
Latinski Glycyrrhiza glabra
Porodica mahunarke, Fabaceae
Narodna imena: slatki korijen, šećerni korijen, glićirica, patika, slatko bilje
Sladić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Korijen je dubok te stvara mnoge, do 2 m duge vriježe ispod zemlje. Listovi su pod prstima su grubi i ljepljivi. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni i sitni, skupljeni su u grozdaste cvatove, ljubičaste su ili svijetloplave boje. Prirodno je rasprostranjen na području južne Europe oko Mediterana te na Bliskom Istoku. Raste u većim skupinama na suhim tlima, u grmlju i šikarama, uz rijeke i puteve. Razmnožava se sjemenkama i vegetativno putem vriježa.
Latinsko ime roda Glycyrrhiza složenica je starogrčkih riječi glukus (sladak) i rhiza (korijen). Već samo ime govori da je korijen ljudima najzanimljiviji dio ove biljke. Osušeni korijen sladića kao droga naziva se Liquiritiae radix. Tradicionalno se koristi u medicini već stoljećima. Korijen i ekstrakti imaju brojne ljekovite učinke zahvaljujući bogatom kemijskom sastavu.
Bioaktivne tvari korijena sladića
Glavne bioaktivne tvari u sladiću uključuju:
Glicirizin (glicirizinska kiselina) je glavna aktivna tvar koja daje karakterističan sladak okus i ima protuupalna, antivirusna i imunomodulacijska svojstva.
Flavonoidi (likviricin, likokalkon, glabridin) su snažni antioksidansi s protuupalnim i antibakterijskim djelovanjem.
Kumarini i steroli pridonose protuupalnim i antimikrobnim učincima.
Saponini olakšavaju iskašljavanje i djeluju zaštitno na sluznicu dišnog i probavnog sustava.
Ljekovito djelovanje sladića
Protuupalno djelovanje
Smanjuje upalne procese u organizmu, slično kortikosteroidima, ali bez nuspojava. Za takvo djelovanje najzaslužniji su glicirizin i flavonoidi. Glicirizin i flavonoidi inhibiraju ključne enzime u sintezi upalnih medijatora. Flavonoid likokalkon inhibira glavni regulator upalnih citokina. Time se smanjuje upala na staničnoj razini i suzbija imunološki odgovor na nadražujuće tvari. Flavonoidi smanjuju oslobađanje histamina iz mastocita, što je ključno za ublažavanje alergijskih reakcija.
Primjenjuje se kod upalnih bolesti kosti (artritis i reumatoidni artritis), upalne bolesti crijeva i želuca ( Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, gastritis), upala dišnog sustava (bronhitis, astama) i kožnih upala (ekcemi, deramtitis, psorijaza).
Antivirusno i antibakterijsko
Inhibira replikaciju virusa poput herpesa (HSV), hepatitisa i virusa gripe. Pokazuje antibakterijsko djelovanje protiv Helicobacter pylori, koja je povezana s gastritisom i čirom na želucu.
Ekspektorans (olakšava iskašljavanje)
Pomaže izbacivanje sluzi iz dišnih puteva. Koristi se kod prehlade, bronhitisa, astme i upale grla. Djeluje umirujuće na iritaciju sluznice dišnih puteva.
Zaštita sluznice želuca
Sladić stimulira proizvodnju i lučenje zaštitne želučane sluzi mucina, koja prekriva unutarnju površinu želuca i jednjaka. Mucin stvara fizičku barijeru koja štiti sluznicu od korozivnog djelovanja želučane kiseline i probavnih enzima (npr. pepsina). Sprječava eroziju i ulceracije, što je ključno u liječenju čira na želucu i dvanaesniku. Smanjuje iritaciju jednjaka kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).
Regulacija hormona
Glicirizin djeluje na nadbubrežne žlijezde, povećavajući razinu kortizola (hormona stresa). Djeluje kao prirodni kortikosteroid, olakšavajući stres i umor. Pomaže kod umora nadbubrežnih žlijezda, kroničnog stresa i niskog krvnog tlaka. Flavonoidi iz sladića djeluju kao fitoestrogeni, blago oponašajući djelovanje estrogena. Glicirizin smanjuje razinu testosterona, što može biti korisno kod policističnog sindroma jajnika (PCOS), ublažava valunge i promjene raspoloženja.
Glicirizin povećava zadržavanje natrija i vode te izlučivanje kalija putem urina. Može uzrokovati porast krvnog tlaka (hipertenziju), pa se ne preporučuje kod osoba s hipertenzijom ili srčanim bolestima. Deglicirizirani sladić (DGL) je sigurnija opcija za dugotrajnu uporabu, posebno za probavne smetnje i GERB.
Upotreba
Sladić se koristi u različitim oblicima za unutarnju i vanjsku primjenu, ovisno o namjeni i ciljanom učinku.
Čaj od korijena sladića za unutarnju upalu (npr. gastritis, upalne bolesti crijeva).
Deglicirizirani sladić (DGL) tablete kod upala probavnog sustava.
Kreme i masti za lokalno liječenje kožnih upala.
Ekstrakt sladića u sirupima za dišne puteve kod bronhitisa i alergijske astme.
Piše: Sunčica Pećnjak