Sladić

Latinski Glycyrrhiza glabra

Porodica mahunarke, Fabaceae

Narodna imena: slatki korijen, šećerni korijen, glićirica, patika, slatko bilje

Sladić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Korijen je dubok te stvara mnoge, do 2 m duge vriježe ispod zemlje. Listovi su pod prstima su grubi i ljepljivi. Cvjetovi su dvospolni, nepravilni i sitni, skupljeni su u grozdaste cvatove, ljubičaste su ili svijetloplave boje. Prirodno je rasprostranjen na području južne Europe oko Mediterana te na Bliskom Istoku. Raste u većim skupinama na suhim tlima, u grmlju i šikarama, uz rijeke i puteve. Razmnožava se sjemenkama i vegetativno putem vriježa.

 

Latinsko ime roda Glycyrrhiza složenica je starogrčkih riječi glukus (sladak) i rhiza (korijen). Već samo ime govori da je korijen ljudima najzanimljiviji dio ove biljke. Osušeni korijen sladića kao droga naziva se Liquiritiae radix. Tradicionalno se koristi u medicini već stoljećima. Korijen i ekstrakti imaju brojne ljekovite učinke zahvaljujući bogatom kemijskom sastavu.

neven

Bioaktivne tvari korijena sladića

Glavne bioaktivne tvari u sladiću uključuju: 

Glicirizin (glicirizinska kiselina) je glavna aktivna tvar koja daje karakterističan sladak okus i ima protuupalna, antivirusna i imunomodulacijska svojstva.

Flavonoidi (likviricin, likokalkon, glabridin) su snažni antioksidansi s protuupalnim i antibakterijskim djelovanjem.

Kumarini i steroli  pridonose protuupalnim i antimikrobnim učincima.

Saponini  olakšavaju iskašljavanje i djeluju zaštitno na sluznicu dišnog i probavnog sustava.

Ljekovito djelovanje sladića

Protuupalno djelovanje

Smanjuje upalne procese u organizmu, slično kortikosteroidima, ali bez nuspojava. Za takvo djelovanje najzaslužniji su glicirizin i flavonoidi. Glicirizin i flavonoidi inhibiraju ključne enzime u sintezi upalnih medijatora. Flavonoid likokalkon inhibira  glavni regulator upalnih citokina. Time se smanjuje upala na staničnoj razini i suzbija imunološki odgovor na nadražujuće tvari. Flavonoidi smanjuju oslobađanje histamina iz mastocita, što je ključno za ublažavanje alergijskih reakcija.

Primjenjuje se kod upalnih bolesti kosti (artritis i reumatoidni artritis), upalne bolesti crijeva i želuca ( Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, gastritis), upala dišnog sustava (bronhitis, astama) i kožnih upala (ekcemi, deramtitis, psorijaza).

 

Antivirusno i antibakterijsko

Inhibira replikaciju virusa poput herpesa (HSV), hepatitisa i virusa gripe. Pokazuje antibakterijsko djelovanje protiv Helicobacter pylori, koja je povezana s gastritisom i čirom na želucu.

 

Ekspektorans (olakšava iskašljavanje)

Pomaže izbacivanje sluzi iz dišnih puteva. Koristi se kod prehlade, bronhitisa, astme i upale grla. Djeluje umirujuće na iritaciju sluznice dišnih puteva.

 

Zaštita sluznice želuca

Sladić stimulira proizvodnju i lučenje zaštitne želučane sluzi mucina, koja prekriva unutarnju površinu želuca i jednjaka. Mucin stvara fizičku barijeru koja štiti sluznicu od korozivnog djelovanja želučane kiseline i probavnih enzima (npr. pepsina). Sprječava eroziju i ulceracije, što je ključno u liječenju čira na želucu i dvanaesniku. Smanjuje iritaciju jednjaka kod gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

 

Regulacija hormona

Glicirizin djeluje na nadbubrežne žlijezde, povećavajući razinu kortizola (hormona stresa). Djeluje kao prirodni kortikosteroid, olakšavajući stres i umor. Pomaže kod umora nadbubrežnih žlijezda, kroničnog stresa i niskog krvnog tlaka. Flavonoidi iz sladića djeluju kao fitoestrogeni, blago oponašajući djelovanje estrogena. Glicirizin smanjuje razinu testosterona, što može biti korisno kod policističnog sindroma jajnika (PCOS), ublažava valunge i promjene raspoloženja.

 

Glicirizin povećava zadržavanje natrija i vode te izlučivanje kalija putem urina. Može uzrokovati porast krvnog tlaka (hipertenziju), pa se ne preporučuje kod osoba s hipertenzijom ili srčanim bolestima. Deglicirizirani sladić (DGL) je sigurnija opcija za dugotrajnu uporabu, posebno za probavne smetnje i GERB.

Upotreba

Sladić se koristi u različitim oblicima za unutarnju i vanjsku primjenu, ovisno o namjeni i ciljanom učinku.

Čaj od korijena sladića za unutarnju upalu (npr. gastritis, upalne bolesti crijeva).

Deglicirizirani sladić (DGL) tablete kod upala probavnog sustava.

Kreme i masti za lokalno liječenje kožnih upala.

Ekstrakt sladića u sirupima za dišne puteve kod bronhitisa i alergijske astme.

Piše: Sunčica Pećnjak