Ljekovita kadulja

Latinski Salvia officinalis

Porodica usnače, Lamiaceae

Narodna imena: žalfija, divlji kuš, slavulja, pitomi pelin

Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta. Njezino latinsko ime Salvia officinalis potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

kadulja

U Hrvatskoj kadulja je samonikla biljka koja raste osobito u primorju te u Dalmatinskoj zagori, a to je posljedica toga što kadulji odgovaraju kamenjar, vapneno tlo i izloženost suncu. Činjenicu da je jedna od najvažnijih stanovnika dalmatinskog krša zahvaljuje svojoj velikoj otpornosti prema dugotrajnim ljetnim sušama te izrazito snažnom i račvastom korijenju kojim zadržava ionako male količine zemlje krškog područja. Berba listova odvija se između travnja i lipnja, najbolje svibanj. Smatra se da je pradomovina kadulje Balkanski poluotok, otkuda se širila prema zapadnom Mediteranu.

 

Kadulja je slavna zbog svojih eteričnih ulja kao pomoć kod brojnih tegoba. Glavna sastojak eteričnog ulja kadulje koji je ujedno i mjerilo njegove kvalitete je tujon. Ovaj sastojak daje prepoznatljiv miris. Dalmatinska kadulja je vrlo su cijenjena  upravo zato jer ima visoki sadržaj tujona u eteričnom ulju. Tujon je upravo onaj spoj u kadulji koji u prevelikim količinama (3 – 7 g) može imati toksični učinak. Međutim, teško je unijeti tako velike količine tujona isključivo pijenjem čaja od kadulje. Lakše je dosegnuti ove količine unošenjem eteričnog ulja kadulje.

 

Među brojnim fitokemikalijama koje su pronađene u kadulji, veliko zanimanje postoji prema fenolnim spojevima koji su ponekad prisutni u biljkama u izrazito visokim koncentracijama. Do danas je u kadulji identificirano više od 160 fenola, od kojih su neki jedinstveni samo za rod Salvia. Od fenolnih spojeva kadulja sadrži u najvećoj mjeri karnozolnu i ružmarinsku kiselinu, kaveinsku kiselinu te ostale salvianonske spojeve dok su od flavonoida najzastupljeniji apigenin i luteolin te njihovi glikozidi. Svi ovi spojevi su poznati kao učinkoviti antioksidansi.

kadulja

Ljekovitost

Kadulja je biljka nadnaravnih mogućnosti u liječenju pojedinih oboljenja, jer gotovo čarobno liječi određena oboljenja. Ako se pročitaju zapisi iz povijesti, proizlazi da je kadulja biljka koja može pobijediti i samu smrt i donosila je izvrsne rezultate u liječenju. Kako može zamijeniti antibiotik, nije ni čudo što su joj davali toliko značenje ako znamo da je antibiotik formula novijeg datuma. Kadulja je biljka usne šupljine, biljka bez koje ne možete ni zamisli liječenje usne šupljine i grla, bilo čajem, tinkturom ili žvakanjem lista kadulje.

Kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje, odnosno djeluje protiv svih vrsta upala.

 

Djeluje kao:

antibiotik (protiv bakterija) 

mukotik (razrjeđuje sluz)

adstrigens (tvar koja steže tkivo)

antiseptik (tvar koja uništava mikroorganizme i na taj način sprječava gnojenje/truljenje)

stomahik (tvar učinkovita kod želučanih tegoba)

digestiv (tvar koja stimulira probavu i lučenje želučane kiseline)

tonik (tvar koja osvježava i stvara osjećaj ugode)

antiflogistik (tvar koja smanjuje upalne reakcije i ublažava bolove)

antihidrotik (tvar koja sprječava prekomjerno znojenje)

antispazmodik (uklanja grčeve), itd.

 

Liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale.

Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika.

Pomaže kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz  organizma.

Jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena.

Pomaže kod neuroze i depresije.

Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju.

Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer.

Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. 

Smanjuje razinu šećera u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.

 

Upotreba

Čaj od kadulje

Najpoznatiji pripravak od kadulje je čaj. Posvetite pažnju pripremi ovog čaja i napravite ga ovako.

 

Ulje od kadulje (macerat)

Čistu staklenku dopola napunite nasjeckanim listovima kadulje pa do vrha nalijte hladno prešano ulje. Važno je da je kadulja potpuno potopljena u ulju.  Staklenku zatvorite i ostavite na suncu mjesec dana. Svaki dan malo je protresite.  Macerat procijedite kroz gazu u drugu čistu staklenku te ga čuvajte na hladnome mjestu.

Koristi se kao ulje za masažu, jačanje imuniteta, protiv svih infekcija na koži i noktima.

 

Tinktura od kadulje 

Oko 20 g suhe kadulje se prelije sa 100 ml 70%-tnog alkohola. Smjesa se ostavi 70 dana, nakon čega se filtrira i prelije u tamnu bocu u kojoj se čuva. Tinktura se konzumira na način da se jedna žlica otopine razrijedi u čaši vode i tom pripravljenom otopinom se grglja, ispiru rane ili se pak koristi za obloge. 

 

Rakija od kadulje 

80 g usitnjenih listova kadulje se macerira u 1 l 45 %-tne lozovače na toplom mjestu (temperatura od 25 do 35 °C). Macerat se povremeno promiješa, a nakon 10 dana se procijedi. Rakija se koristi protiv plućnih bolesti i noćnog znojenja, a konzumira se 20-30 kapi rakije 3-4 puta dnevno. 

 

Kaduljino vino

U litru kvalitetnog crnog vina doda se 10 dag usitnjenih listova kadulje. Otopina se ostavi na suncu tijekom dva tjedna uz povremeno protresanje nakon čega se procijedi. Preporuča se nakon jela konzumirati oko 1 dl vina.

 

Sirup (sok) od kadulje 

U 4 l vode se prokuha 4 kg šećera. Ohlađenoj otopini se doda iscijeđen sok od 10 limuna te otprilike 100 cvjetova kadulje. Smjesa se ostavi dva dana da odstoji nakon čega se procijedi, prelije u čiste boce te sterilizira u vrućoj vodi. Kaduljin sirup se poput svakog drugog pije razrijeđen s vodom. 

 

Kadulja u mlijeku 

U 250 ml mlijeka se u trajanju od 3 minute ukuha žlica suhih listova kadulje. Nakon što se otopina djelomično ohladi dodaju se dvije žlice meda. Ovako pripravljena otopina se koriti kao sredstvo protiv kašlja te se učestalo po jedna žlica konzumira tijekom dana.

Piše: Sunčica Pećnjak