Primorski vrisak
Latinski Satureja montana
Porodica usnača, Lamiaceae
Narodna imena: primorski čubar, brisić, kvelina, simpor, jednostruki vrisak, primorski vrijesak, kameni vrijesak, bresina
Primorski vrisak je niska, grmolika biljka koja doseže visinu od 20 do 50 centimetara. Stabljike su joj tanke, uspravne i često blago odrvenjele pri dnu. Listovi su mali, uski, kopljasti i tamnozeleni, a raspoređeni su nasuprotno duž stabljike. Biljka je izrazito aromatična, s mirisom koji podsjeća na mješavinu timijana i origana. Tijekom ljeta i rane jeseni, od srpnja do rujna, vrisak cvate sitnim bijelim ili svijetlo ljubičastim cvjetićima.
Ova aromatična biljka spada u istu porodicu kao biljke poput majčine dušice, origana i mente. Prirodno raste u mediteranskom području, posebice na suhim, sunčanim i kamenitim staništima, često na planinskim padinama i rubovima šuma. Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini Mediterana, a u posljednjih nekoliko desetljeća privlači i znanstvenu pozornost zbog svog bogatog kemijskog sastava i snažnog terapijskog djelovanja. Njena ljekovita svojstva daleko nadilaze njenu kulinarsku upotrebu. Zahvaljujući snažnim antiseptičkim, protuupalnim, digestivnim i antioksidativnim učincima, primorski vrisak predstavlja vrijedan saveznik u prirodnom liječenju brojnih tegoba, od probavnih problema do infekcija i respiratornih bolesti.
Kemijski sastav i ljekovitost
Jedna od najvrjednijih komponenti ove biljke je njezino eterično ulje (1 do 2%), koje se nalazi u nadzemnim dijelovima, osobito u listovima i cvjetovima. Među najvažnijim spojevima koje ulje sadrži su karvakrol i timol, dva snažna fenola poznata po svom antimikrobnom djelovanju. Karvakrol često dominira sastavom ulja, katkada i s udjelom većim od 60 %. Timol, iako kemijski sličan, ima nešto blaži miris i djelovanje, no zajedno čine snažan prirodni antiseptik. Brojna istraživanja pokazala su da karvakrol i timol uspješno inhibiraju rast raznih patogenih mikroorganizama, uključujući i bakterije otporne na antibiotike. Također je dokumentirano njegovo protugljivično djelovanje, osobito protiv vrsta roda Candida, što ga čini korisnim kod gljivičnih infekcija kože i sluznica.
Prema istraživanjima provedenim na uzorcima iz Hrvatske i susjednih zemalja, identificirane su sljedeće glavne komponente eteričnog ulja
karvakrol: dominantna komponenta u mnogim uzorcima, s udjelima koji se kreću od 13,7% do 63,4% .
p-cimen: prisutna u rasponu od 10,97% do 26,14%, često kao prekursor u biosintezi karvakrola i timola .
γ-terpinen: varira između 3,7% i 14,8%, također uključen u biosintetski put fenolnih monoterpena .
linalool: u nekim kemotipovima, posebno onima iz Bosne i Hercegovine, linalool je dominantan spoj s udjelom do 38,7%, što ukazuje na postojanje linalool-kemotipa .
timol: prisutna u varijabilnim količinama, od 0,15% do 46%, često u kombinaciji s karvakrolom u određenim kemotipovima .
Ostali spojevi: uključuju borneol, α-terpineol, limonen i seskviterpene poput β-kariofilena, prisutne u manjim količinama.
Kemijski sastav eteričnog ulja pokazuje značajnu varijabilnost, što je rezultiralo identifikacijom različitih kemotipova:
Karvakrol-kemotip: visok udio karvakrola (do 83,4%) , najčešći u Dalmaciji (ponekad u kombinaciji s timolom).
Linalool-kemotip: dominacija linaloola (do 50,42%).
Timol-karvakrol-kemotip: kombinacija timola i karvakrola kao glavnih komponenti.
p-Cimen-linalool-kemotip: visoki udjeli p-cimena i linaloola.
Na slici je prikazan tipičan karvakrol-kemotip kojeg ćete susresti u Dalmaciji.
U kemijskom sastavu biljke nalazimo i fenolne kiseline i flavonoide, među kojima su istaknuti apigenin i luteolin, spojevi poznati po snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Posebno se ističe ružmarinska kiselina, koja također djeluje kao antioksidans te pruža zaštitu stanicama od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Tanini, koji su također prisutni, daju biljci adstringentna svojstva i korisni su kod proljeva i blagih upala sluznice.
Upotreba
U narodnoj kuhinji Mediterana, gorski vrisak stoljećima zauzima posebno mjesto, osobito u jelima od mahunarki. Njegova prirodna sposobnost da ublaži nadutost čini ga savršenim dodatkom grahu, leći i slanutku. Samo nekoliko listića dodanih tijekom kuhanja ne samo da pojačava aromu jela, već i olakšava probavu, što je i jedan od razloga zašto su ga stari travari preporučivali kao nezaobilazni sastojak "teške hrane". Osim s mahunarkama, izvrsno se slaže i s mesom, osobito masnijim vrstama poput janjetine, svinjetine ili divljači. Koristi se u marinadama, gdje u kombinaciji s maslinovim uljem, češnjakom i vinom prodire duboko u meso, omekšava ga i obogaćuje slojevitim mirisom koji podsjeća na dalmatinsku kamenjaru.
Zanimljivo je kako ova biljka djeluje gotovo terapeutski i u svakodnevnim jelima. Čak i jednostavno pečeno povrće ili krumpir dobivaju sasvim novu dimenziju kada se začine prstohvatom primorskog vriska. Oštrina arome nije napadna, ali dovoljno prisutna da izazove znatiželju nepca i ostavi dug, aromatičan trag.
Piše: Sunčica Pećnjak