bosiljak

Bosiljak

Porodica usnjače (Labiatae), Ocimum basilikum Labiatae

 

To je aromatična jednogodišnja biljka visine do 50 cm koja gotovo da naraste u grm. Međutim, postoje različite vrste uzgojenoga bosiljka koje se razlikuju po visini rasta, veličini i boji listića te po mirisu i okusu. Treba napomenuti kako su niže sorte aromatičnije. Domovine bosiljka sežu čak do daleke Indije i Irana, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Kod korištenja bosiljka kao začina najbolji su svježi listovi. Listiće koje želimo osušiti najbolje je ubrati prije samog cvjetanja, kad biljka sadrži najviše eteričnog ulja. Dobro osušeni začin čuva se u tamnim, dobro zatvorenim posudicama. Svježe listiće bosiljka možemo trgati čim je biljka dovoljno snažna, a možemo ih i čuvati na «talijanski način». U čašu složene listiće posolimo, zalijemo maslinovim uljem, čašu poklopimo i stavimo u hladnjak. Svježi listovi bosiljka nenadomjestivi su prilikom pripreme umaka i jela od rajčica, a dobri su i za začinjavanje jela od povrća, za svježe salate, namaze, pečenke, kuhane i pržene ribe. Bosiljak potiče apetit i povoljno djeluje na probavu. Niže, sitnolisne sorte uzgojenoga bosiljka bit će lijep i  mirisni ukras u posudi na prozoru vaše kuhinje ili na balkonu.

Piše: Sunčica P.