Damašćanska crnjika

Latinski Nigella damascena

Porodica žabnjaci, Ranunculaceae

Narodna imena: mačkov brk, čupava kata, djevojka u zelenom

Damašćanska crnjika, Nigella damascena je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Latinski naziv Nigella umanjenica je latinske riječi niger što znači crn i upućuje na crnu boju njena sjemena. Ime vrste damascena potječe od Damaska, glavnog grada Sirije, moguće gdje je biljka prvo uočena. Prirodno raste na području južne Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. U Hrvatskoj crnjika se može naći samoniklo u Dalmaciji i Hrvatskom primorju. Uzgajala se tradicionalno po vrtovima za razliku od crnog kima koji je kod nas gotovo nepoznat. Sve sljedeće fotografije crnjike su nastale u Dalmaciji.

 

Cvjetovi su pojedinačni, zvjezdoliki, najčešće su bijele ili plave boje no rjeđe mogu biti i rozi ili ljubičasti, prašnici su zelenkasti. Kod crnjike je prisutan cvjetni dimorfizam, razlikujemo divlji ili jednostavan tip cvijeta i dupli tip cvijeta. Dupli tip cvijeta se uglavnom može naći u uzgoju. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je čahura koji sadrži puno sitnih, crnih sjemenki. Dozrijeva početkom jeseni..

nigell

Ljekovitost i upotreba

Tradicionalno se koristi kao začinska i ljekovita vrsta u Istočnom Mediteranu i Sjevernoj Africi. Zbog aromatičnog okusa, koji podsjeća na jagodu, koristi se za aromatiziranje torti i kolača i kao začin u kruhu i siru. U narodnoj medicini Sirije koristi se kao sredstvo za plodnost i diuretik. U Srednjoj Europi koristi se samo u ukrasna svrhe.

Sjeme sadrži određenu količinu ulja, koje je po sastavu slično ulju crnog kima, no glavne komponente eteričnog ulja su potpuno različite, zbog čega je crnjika manje istraživana. Ulje sadrži visok postotak nezasićenih masnih kiselina kao što su linolna i oleinska, što je nutricionistički poželjno. Osim nezasićenih masnih kiseline prisutne su i zasićene masne kiseline kao što su palmitinska, stearlinska i arahidonska. Najveći postotak u sjemenu čini linolna kiselina (do 50 %), zatim oleinska i palmitinska. Intenzivan miris sjemenu i ulju daje otrovni alkaloid damascenin koji je nađen u prahu sjemena, a sastavni je dio eteričnog ulja. Gotovo 100% eteričnog ulja čine seskviterpeni, od čega je otrovni β-element zastupljen u najvećem postotku (73,2 %). Iako ulje sadrži otrovne supstance, crnjika se svrstava u skupinu manje otrovnih biljaka. 

nigell

nigell

 

Najpoznatije ukrasne i ljekovite vrste Nigella su N. damascena, N. sativa i Nigella arvensis. Tri vrste Nigella sa svojim sjemenkama prikazane su na slici: 1) N. arvensis (poljska crnica), 2) N. damascena (damašćanska crnjika) i 3) N. sativa (crni kim). Pokraj svakog sjemena je prikazana letvica duljine 1 mm.

nigell

Piše: Sunčica Pećnjak