Prava zlatnica

Latinski Solidago virgaaurea

Porodica glavočike, Asteraceae

Narodna imena: zlatnica velika, zlatošipka, zlatni prut, štapika, drijemavica, zlatna ratvica

U ljetno vrijeme (od srpnja, tokom kolovoza) sigurno ste na livadama opazili nakupine zlatastog cvijeća koje se izdiže oko metar visine. Toliko je žuto, da ne možete ne primijetiti. To je zlatnica, ukrasna i ljekovita biljka. Uberite mlade vrhove ove biljke i probajte njen čaj.

 

Zlatnica je cvjetnica porijeklom iz Sjeverne Amerike. Vrlo je prilagodljiva, tako da se već udomaćila i zaposjela velika staništa. Njeno širenje je vrlo invazivno. Međutim, invazija zlatnice donijela niz dobrih stvari. Zlatnica je medonosna i peludonosna biljka koja pčelama u vrijeme sušnog perioda ljeta, u kasno ljeto i ranu jesen daje izdašne količine nektara i peludi. Pčele ju rado posjećuju. Zlatošipka je omiljena cvjetnica pčelara jer počinje s cvatom u vrijeme najveće oskudice i nepovoljnog vremena u pčelarskoj sezoni. Pčelarstvo Sjeverne Amerike i Kanade ne može se ni zamisliti bez te biljke. Druga blagodat zlatnice je njena izrazita ljekovitost.

 

zlatnica

 

 

Ljekovitost

Cijela biljka zlatnice sadrži ljekovite tvari, a najviše ljekovitih tvari sadrže cvjetovi i listovi u vrijeme cvatnje. Sve vrste zlatnice sličnog su kemijskog sastava i ljekovitog djelovanja. Zlatnica u narodnoj medicini i danas slovi kao odlično sredstvo koje liječi:

 

bolesti bubrega,

bolesti mjehura,

bolesti jetre,

kožne bolesti, vanjske rane od uboda i ujeda, posjekotine i duboke i tvrde čireve po tijelu klimavost zubi

bronhitis, astmu, grlobolju i upalu dušnika skorbut, popraćen truljenjem zubnog mesa

reuma, artritis, krvožilne bolesti

 

Osobina biljke je da isušuje i odstranjuje vodu iz organizma, a cvjetovi i listovi djeluju osvježavajuće pa se zlatošipka preporučuje kod svih težih oboljenja mjehura i bubrega.

 

Osim toga, zlatnicu je kao ljekovitu biljku istražila i službena medicina te priznala njezino ljekovito djelovanje. Zbog toga zlatnicu sadrže mnogi gotovi ljekoviti pripravci, kao npr. čajevi, praškovi, kreme, masti.

 

Istraživanjem ljekovitog djelovanja zlatnice dokazano je da primjena ljekovitih pripravaka od zlatnice ne uzrokuje štetne nuspojave. Bez štetnih posljedica čaj od zlatnice mogu uzimati i mala djeca. Zlatnicu mogu uzimati i osobe koje pate od alergije, jer zlatnica ne uzrokuje peludnu alergiju.

 

Zlatnica se najviše ističe kao ljekovito sredstvo protiv oboljenja bubrega. Također, sve psihičke smetnja odražavaju se na bubrezima. Zbog toga se nakon psihičkog šoka često ošteti bubreg. Zlatnica se pokazala kao biljka koja najbolje djeluje na osjećajni život čovjeka. Kod razočarenja i ostalih psihičkih opterećenja treba piti čaj od zlatnice. U teškim emotivnim situacijama možemo osjetiti umirujuće djelovanje ove biljke. Već i sam pogled na zlatnicu u prirodi djeluje umirujuće...

 

Skupljanje

U ljekovite svrhe, zlatnicu počinjemo sabirati u početku cvatnje, prije nego što se cvjetovi potpuno otvore. Sabiru se samo gornji nadzemni dijelovi biljke, jer su donji dijelovi drvenasti i sadrže malu količinu ljekovitih tvari. Sakupljene vrhove sušiti na prozračnom mjestu.

 

Upotreba

Svježe ili osušene vrhove zlatnice upotrebljavajte za pripremu čaja. Od zlatnice možete prirediti razne domaće kreme, jer vrlo povoljno djeluje na kožu.

 

Osušene cvjetiće zlatnice možete koristiti za bojanje tkanine. Dovoljno je cvjetiće prokuhati i procijediti vodu. Ta voda se koristi za bojanje prirodnih tkanina.

Piše: Sunčica Pećnjak