Jetrenka

Latinski Hepatica nobilis

Porodica žabnjaci, Ranunculaceae

Narodna imena: plava šumarica, jetrnik, trokrpa, prava sasa

Latinsko ime roda Hepatica dolazi od grčke riječi hepar (jetra) zbog upotrebe za liječenje bolesti jetre i zbog oblika lista koji podsjeća na jetru.

 

Jetrenka ili plava šumarica je trajnica iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Njezini lijepi cvjetovi  javljaju se već u rano proljeće među suhim lišćem. Cvjetovi jetrenke su plave boje, rijetko ružičaste ili bijele. Cvate od ožujka do travnja, a tek nakon cvatnje se razvijaju listovi. Listovi su srcolikog oblika, s gornje strane su tamnozeleni, sjajni i glatki, a s donje crvenkasti i dlakavi.

 

Jetrenka raste pojedinačno ili u velikim skupinama u svjetlijim i sjenovitim šumama, na hranjivom i bogatom tlu. Odgovara joj umjereno vlažno tlo bogato vapnencem. Rasprostranjena je u dijelovima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Smještena je u kategoriju osjetljivih biljaka i zaštićena je vrsta. Osjetljiva je zbog nestanka prirodnog staništa te zbog ljudi koji ubiru cvjetove.

jetrenka

Otrovnost

Jetrenka sadrži anemonin, antocijane, saponine, flavonoide, glikozide, tanine. Sadrži i otrovni protoanemonin (ponekad zvan anemonol) zbog kojega je blago toksična, ali u manjoj količini nego biljke iz istog roda kao npr. šumarica. Protoanemonin je nadražujući otrov koji nagriza kožu i sluznicu. Sušenjem se protoanemonin razgrađuje i nestaje. Zato se listovi i cvjetovi biljke ne smiju nikada upotrebljavati neposredno nakon sabiranja, nego moraju biti pažljivo osušeni.  

Ljekovitost

Oblik listova poput jetre dao je srednjovjekovnoj nauci povod da biljku protumači kao ljekovitu biljku za liječenje jetre. Ona je vrijedila kao klasičan dokaz za ispravnost te nauke iako ta nauka u mnogim slučajevima nije bila točna. Slučaj jetrenke je ipak potvrdila i moderna znanost. Ispravno pripremljen čaj od jetrenke upotrebljava se kod zastoja rada jetre, kod otečene jetre, kod općih teškoća žuči i žučnih kamenaca, a osobito kod pijeska u žuči i kod otečene slezene te u bolestima bubrega i mjehura.

 

Jetrenka smiruje kašalj, pospješuje lakše iskašljavanje te pomaže kod prhlade, hunjavice i gripe, upale pluća, bronhitisa i astme.

 

Regulira neurednu probavu te pospješuje bolji rad želuca i crijeva.

 

Potiče bolji rad jetre i izlučivanje žuči, pospješuje izlučivanje žučnog pijeska i žučnih kamenaca, te smiruje upalu jetre, žučnog mjehura i žučnih kanala.

 

Pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće.

 

Smiruje upalu kože, liječi rane i popucale kapilare te zaustavlja krvarenje iz manjih rana.

jetrenka

Upotreba i uzgoj

Jetrenka (cvjetovi i listovi ili samo cvjetovi) se upotrebljava samo dobro osušena, a čaj se priprema samo tako da se 2 čajne žlice droge stave na močenje kroz 6-8 sati u 1 šalicu vode, nakon čega se ocijedi i lagano ugrije, a pije se bez šećera 2 šalice dnevno. Hladni se način pripremanja čaja vrši zato jer je vrući čajni oparak vrlo gorak i neugodan, a osim toga može prouzročiti želučane smetnje. 

 

Iako službena medicina ne upotrebljava jetrenku kao ljekovitu biljku, u narodnoj medicini mnogih europskih zemalja jetrenka se i danas često upotrebljava.

 

U Japanu se jetrenka uzgaja već stoljećima, a japanski uzgajivači uzgojili su mnogobrojne hibridne vrste. Uzgojili su jetrenke različitih oblika, veličina, boja i šara.

jetrenka

Piše: Sunčica P.