Čaj od kadulje

Prilikom upalnih procesa dišnih puteva gotovo uvijek posegnemo za čajem od kadulje. Njezin latinski naziv Salvia u prijevodu znači "spasiti", zato se za kadulju kaže da je spasiteljica. To je zaista tako.

 

Čaj od kadulje pomaže kod  bakterijskih, virusnih i gljivičnih upala, liječi želučane, crijevne i žučne probleme, bolesti usne šupljine, grla i krajnika, kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Kao da djeluje s malim vremenskim odmakom. Nakon kure s čajem od kadulje, poboljšanje će doći tek nakon 2 do 3 dana.

 

Priprema čaja od kadulje je malo drukčija nego priprema većine ostalih čajeva i većina ljudi ga ne zna pravilno pripremiti. Zato posvetite malo pažnje pripremi kadulje i zapamtite ovaj recept.

čaj kadulja

Sastojci

  • 6 svježih ili sušenih listova kadulje
  • 600 ml kipuće vode
  • 1 vel. žlica meda

Priprema

čaj od kadulje

Najbolje bilje za pripremu čaja je uvijek svježe bilje. Kadulja je zimzelena i lako ju je pronaći u svim sezonama. Dalmatinska kadulja je najcjenjenija jer sadrži najviše bioaktivnih spojeva.

čaj od kadulje

Najprije zagrijte vodu u loncu do ključanja. Smanjite vatru i u tom trenutku bacite listiće kadulje.

čaj od kadulje

Prokuhajte na blagoj vatri 2 minute.

čaj od kadulje

Ugasite vatru i pustite da odstoji 5 minuta.

Listiće kadulje izbacite van, a čaj prelijte u šalice. Začinite čaj medom.

Pridržavajte se navedenog vremena u receptu. Primijetite da se čaj od kadulje ne poklapa poklopcem. Uvijek je otvoren kako bi isparili spojevi koji su u kadulji nepoželjni. Ipak, kadulja sadrži kemijski spoj tujon. On u velikim količinama može imati toksični učinak.

Kadulju koristite ograničeno i ne previše. Ne preporučuje piti čaj od kadulje duže od dva tjedna, i to do dvije šalice na dan.

Piše: Sunčica P.