Glicerolni ekstrakti

Glicerin ili glicerol postaje sve popularniji kao otapalo u pripremi biljnih ekstrakata. Razlog tome su brojne prednosti u odnosu na druga otapala poput alkohola i vode. Nije zanemarivo i to što je cijenom pristupačan, čak i pristupačniji od alkohola etanola. Sve to dovodi do toga da se glicerolni ekstrakti sve više pripremaju i koriste.

 

Glicerol ili glicerin je trovalentni alkohol, što znači da sadrži tri hidroksilne (-OH) skupine, koje mu daju sposobnost zadržavanja vlage i miješanja s vodom. Njegova kemijska formula je C₃H₈O₃. To je bezbojna, gusta, slatkasta tekućina koja se prirodno nalazi u biljnim i životinjskim mastima. Glicerin je svestrana, sigurna i prirodna tvar s brojnim primjenama u kozmetici, farmaciji i prehrani. Glicerin ima nekoliko ključnih prednosti u odnosu na vodu i etanol kada se koristi kao otapalo za biljne ekstrakte. 

glicerin

Za razliku od etanola je gušći i viskozan. Glavna prednost u odnosu na etanol je njegova netoksičnost i blaga priroda, zbog čega je idealan za osobe koje ne smiju konzumirati alkohol, uključujući djecu, trudnice i ljude osjetljivog probavnog sustava. Etanol koji popijemo razgrađujemo u jetri da ne bi bio opasan. Glicerol je potpuno bezopasan i tijelo ga jednostavno prihvaća. Veće količine mogu imati laksativn svojstva. Glicerin ne isušuje tkivo niti nadražuje sluznicu kao etanol, pa se često koristi u kozmetici i oralnim pripravcima. Iako etanol bolje ekstrahira alkaloide, smole i eterična ulja, glicerin je bolji izbor za hidrofilne spojeve poput polisaharida i tanina te omogućuje nježniju, ali učinkovitu ekstrakciju.

 

Za razliku od vode, glicerin pruža dulji rok trajanja jer djeluje kao blagi konzervans i sprječava razvoj bakterija i plijesni. Također, za razliku od vode, glicerin ima sladak okus, što ga čini ugodnijim za oralnu upotrebu, posebno kod djece i osoba koje ne podnose gorčinu biljnih ekstrakata. Iako voda bolje otapa vitamine i minerale, glicerin može ekstrahirati određene flavonoide, sluzi i tanine, uz to što omogućuje stabilniji i dugotrajniji pripravak. Zbog svojih svojstava, glicerin predstavlja odličnu alternativu za ljude koji žele biljne ekstrakte bez alkohola, s duljim rokom trajanja od vodene infuzije i ugodnijim okusom.

 

Glicerin je polarno otapalo koje može učinkovito otapati vodotopive (hidrofilne) i neke blago topljive spojeve, ali ne otapa dobro masne tvari i smole. Tri hidroksilne skupine čine glicerin vrlo polariziranim, jer hidroksilne skupine mogu stvarati vodikove veze s drugim polarnim molekulama. To omogućava glicerinu da otapa mnoge polarne tvari, uključujući mnoge bioaktivne biljne komponente. 

Dobro otapa: flavonoide, tanine, sluzi, polisaharide, glikozide, aminokiseline, vitamine topive u vodi.

Slabo otapa: alkaloide, smole i balzame, eterična ulja, masne kiseline i ulja.

Ako se želi ekstrahirati širi spektar spojeva, često se koristi kombinacija glicerina, vode i alkohola.

glicerin

Priprema glicerolne otopine

Glicerolna otopina bilja, poznata i kao glicerit, priprema se namakanjem suhog i svježeg biljnog materijala u glicerolu (glicerinu) kako bi se ekstrahirali njegovi aktivni sastojci. Glicerolna otopina pogodna je za bilje koje sadrži vodotopive i blage aktivne spojeve. 

Sastojci

  • Biljni materijal (sušeno ili svježe bilje)
  • Biljni glicerin (po mogućnosti biljni, čistoće 99%)
  • Destilirana voda
  • Staklena tegla s poklopcem
  • Tamne bočice za čuvanje

Bilje može biti sušeno ili svježe. Ako koristite svježe biljke, nasjeckajte ih na manje komade. Ako koristite sušeno bilje, najbolje ga je malo usitniti rukama ili u mlinu.

 

Glicerin je vrlo gust i ljepljiv, pa se često razrjeđuje s destiliranom vodom u omjeru 3:1 (75% glicerina, 25% vode). Ako želite jaču otopinu, možete koristiti 100% glicerin.

 

Stavite biljni materijal u sterilnu staklenu teglu i prelijte ga glicerinom tako da ga potpuno prekrije. Dobro promiješajte i zatvorite teglu čvrsto.

 

Ostavite teglu na tamnom i toplom mjestu 4–6 tjedana. Povremeno promiješajte sadržaj tegle kako biste poboljšali ekstrakciju.

 

Nakon završetka ekstrakcije, procijedite glicerit kroz gazu ili filter za kavu. Istisnite biljni materijal kako biste izvukli što više tekućine. Ulijte dobivenu tekućinu u tamne staklene bočice i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Doziranje i upotreba

Gliceriti su sigurni, nježni i učinkoviti biljni ekstrakti koji se mogu koristiti oralno, na koži, u kozmetici ili hrani. Njihova bezalkoholna priroda čini ih idealnim za djecu, osjetljive osobe i svakodnevnu upotrebu.

Odrasli: 20–40 kapi (1–2 ml), 2–3 puta dnevno

Djeca: 10–20 kapi, 1–2 puta dnevno (ovisno o dobi i biljci)

 

Najčešće pripravljani gliceriti su:

 

Gliceriti za imunitet i prehlade

glicerit ehinaceje – jača imunitet, pomaže kod prehlade i gripe

glicerit timijana – olakšava iskašljavanje i smiruje upalu grla

glicerit kadulje – djeluje antibakterijski, dobar za grlo i desni

glicerit propolisa – prirodni antibiotik, jača imunitet i smiruje upale

 

Gliceriti za smirenje i bolje raspoloženje

glicerit lavande – pomaže kod stresa, anksioznosti i nesanice

glicerit matičnjaka – smanjuje nervozu i poboljšava san

glicerit pasiflore – prirodni sedativ, koristi se kod nesanice i anksioznosti

 

Gliceriti za srce i cirkulaciju

glicerit gloga – regulira krvni tlak i podržava zdravlje srca

glicerit imele – poboljšava cirkulaciju i snižava tlak

 

Gliceriti za kožu i njegu

glicerit nevena – smiruje iritacije, pomaže kod rana i opekotina

Aloe vera glicerit – hidratizira kožu, pomaže kod opeklina i upala

glicerit kamilice – umiruje osjetljivu kožu i smanjuje crvenilo

 

Gliceriti za probavu i detoksikaciju

glicerit đumbira – pomaže kod mučnine i probavnih smetnji

glicerit maslačka – čisti jetru i potiče probavu

glicerit sladića – pomaže kod gastritisa, refluksa i crijevnih tegoba

glicerit preslice – jača kosti, kosu i nokte, bogat je silicijem

Piše: Sunčica Pećnjak