Macerat nevena u kokosovom ulju

Od prošle godine koristim macerate u kokosovom ulju u skoro svakoj svojoj kremi. Koristim ga i čistog, zimi je ionako u krutom stanju. Kokosovo ulje bez mirisa odlična je sirovina za izradu macerata.

 

Za mene je hladno prešano maslinovo ulje, kad sam započela s izradom macerata, bila jedina sirovina. Dosta skupa, naravno. Onda se u trgovinama pojavilo kokosovo ulje bez mirisa, s prihvatljivom cijenom, i tako sam krenula s njim kao sirovinom za moje macerate. Miješam ga i s maslinovim uljem, da vidim kakav macerat će ispasti. Koliko vidim na koži, kokosovo ulje, u kombinaciji s maslinovim, daje odličan macerat, koji se bolje upija od samog maslinovog ulja. Macerate od kokosovog ulja volim kao sirovinu za uzradu neke kreme, naročito za lice, jer čini kožu mekom, glatkom i odlično se upija, tako da ne ostavlja masne tragove.

 

Neven posebno njeguje kožu, pomaže kod zacjeljivanja rana, ogrebotina i posjekotina, djeluje protuupalno. Za nježnu dječju kožu macerat nevena u kokosovom ulju odličan je preparat.

 

Koristim taj macerat nakon tuširanja, nanosim ga na još vlažnu kožu, tako se savršeno upija i čini kožu mekom i vlažnom.

 

U macerat se mogu dodati i ljekovite biljke, koliko zbog pojačavanja ljekovitosti, toliko zbog mirisa. Za to je posebno dobra kadulja ili lavanda. Može se u gotov macerat dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja kadulje, lavande ili ružmarina.

 

Za izradu kreme macerat treba zagrijati i dodati malo pčelinjeg voska, otopiti i pomiješati. Uliti u neku posudicu i kad se ohladi, zatvoriti. Krema je praktična na putovanjima, kruta je i neće iscuriti iz posudice. S maceratom nikad niste sigurni, ako se otopi, iscuriti može po prtljazi, ne znam, je li to moguće oprati. Meni ulje nije iscurilo po prtljazi, ali po kutiji jest, prilikom dostave naručenog ulja, to je bilo ljeti. Kokosovo ulje je tekuće na 25 stupnjeva, niti dobro zatvorena staklenka ili kantica neće spriječiti ulje da iscuri.

macerat kokosovo ulje

Izrada macerata

Staklenku od 7 dl napunite laticama do vrha, dakle, samo laticama. Lagano pritisnite latice u staklenku, no, ne ih opet natiskati, da ne bude previše latica.

 

Kokosovo ulje otopiti u posudi, trebat će vam oko pola litre ulja. Ulijte još toplo ulje po laticama i protresite staklenku da se sve pomiješa. Neka ulje bude 2 cm do vrha staklenke, znači, ne smije biti puna. 

 

Staklenku stavite na sunce ili toplo mjesto. Sad je najbolje staviti ju pokraj peći ili na radijator. Kad je hladno, ulje se skruti, no, neka vas to ne zbunjuje.

 

Nakon 40 dana macerat zagrijte i procijedite. Ako ga čuvate na nižoj temperaturi od 25 stupnjeva, macerat je krut i kao takav možete koristiti kao kremu.

 

Odličan je i za lice i za tijelo.

Piše: Sanja Bregović