Macerat lavande u kokosovom ulju

Citirat ću poznatog travara Mauricea Messeguea: „Lavanda je ljepotica u plavoj odori; ne poznajem opojnijeg mirisa od njenog...“

 

Jednako djeluje i na mene, kao i knjige tog travara koje sam kupila davnih dana, izdane 1975. Te knjige nisu samo upute, opisi i slike, to je nešto više od toga. Autor daje sebe u te tekstove, a život bez ljekovitog bilja mu je nezamisliv. Kad si dio prirode, tek onda si svoj, moje je mišljenje.

 

Lavanda je opuštanje, ljepota, pročišćavanje i još puno toga u samo jednoj biljčici. Uzgojila sam par grmova, a mislim i više, ispred kuće, jer tjeraju komarce. Mogu se od nje raditi razni pripravci, losioni, kupelji, čaj (u obliku naljeva ili uvarka).

 

Prvu berbu cvjetića imala sam prije par tjedana, a sad ponovo kreće berba, jer mi je ponovo u cvatu. Nakon toga ću grm malo skratiti i berba će mi slijedeće godine biti bolja. Stručke objesim i kad su suhi, cvjetiće poskidam sa stabljika i pospremim u staklenke. Ovu berbu ću spremiti sve u stručke i objesiti ih po stanu da mi tjeraju muhe i komarce.

macerat lavande

Pripremam macerat za njegu cijelog tijela i ne treba se ništa drugo ni umiješati, mada se može napraviti krema, s dodatkom eteričnog ulja lavande. Djeluje protiv ekcema i akni, protuupalnog je učinka. Kokosovo ulje brzo se upija i ne masti. Njeguje dehidriranu kožu, uravnotežuje masnu.

 

Djelovanje lavande je stvarno u svemu: jača organizam, potiče znojenje, uklanja vrtoglavicu i glavobolju, mučninu, djeluje protiv astme, gripe, žutice, navale krvi u glavu. Smiruje. Vidi recept za čaj protiv nesanice.

 

Izrada macerata je jednostavna

 

Napuniti staklenku od 7 dl, može manju ili veću, svježim cvjetićima lavande i lagano pritisnuti. Uliti otopljeno kokosovo ulje dok ne prekrije cvjetiće. Za staklenku od 7 dl treba otprilike pola litre ulja. Ja koristim kokosovo ulje bez mirisa, certificirano organsko. Može se koristiti i ekstra djevičansko. Tada će se pomiješati miris lavande i kokosa. Ostaviti na suncu 40 dana i nakon toga procijediti. Kad stoji na hladnom, macerat je krut, kao krema. Koristiti nakon tuširanja. Ili izraditi kremu, a recept će uslijediti uskoro.

macerat lavande

15.08.2020.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14