Mast u kozmetici

mast

Posljednjih nekoliko mjeseci u prehranu sam uvrstila i domaću svinjsku mast, ipak,
najzdravija je masnoća. Podnosi visoke temperature na kojima se prži, namirnica je našeg podneblja i prirodno je koristiti ju. Ne vjerujte kad vam kažu ili ste pročitali, da nije zdrava, da povisuje masnoće u krvi, da deblja i slične laži! Istina je upravo suprotna. Pročitajte članak o tome. U potpunosti se slažem s navodima u tekstu, dapače, za sve to postoje i znanstveni dokazi.

 

Kako je mast zdrava iznutra, tako i izvana. Recepti za kreme uglavnom se baziraju na maslinovom ulju. Međutim, zašto inzistirati na maslinovom ulju ako ga nemate ili ga teško nabavljate. Svinjska mast je "predobra" zamjena. Čak vjerujem da mast ima neke prednosti nad maslinovim uljem. Kad koristim kremu od masti, nekako mi se ljepše i lakše upija, ne masti kao krema od ulja, a koža kao da je vlažna, a ne masna. Još jedna važna stvar je na strani svinjske masti. To je najjeftinija masnoća (oko 15-ak kuna po kg) i svima je pristupačna. Ja bih rekla da je svinjska mast danas najidealnija masnoća koju trebate koristiti u jelu i kozmetici.

 

Nekad su ljudi koristili takvu mast, no nema lijepi miris i sigurna sam da ne želite mirisati po svinjskoj masti! Miris ove nevenove masti uopće nije po svinjskoj masti! Vjerujem da je razlog za to pročišćavanje masti, jednostavno, mast se zalije hladnom vodom i miješa mikserom par minuta! O pročišćavanju masti sam pročitala na jednom forumu, djelovalo je čudno, no stvarno, mast je postala kremasta, bijela kao snijeg. Tražila sam zatim same omjere masti i cvjetova, pa koji dio cvijeta koristiti, cijeli ili samo latice. Svi koriste cijeli, ali meni se ne sviđa tako, jer kad sam napravila prvi macerat nevena s cijelim cvjetovima, nije mi se svidio miris. Vjerujem da se svakome sviđa krema koja lijepo miriši, uz njezinu učinkovitost. 

Za točan recept kreme vidi članak "Nevenova mast".

14.07.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/19