Macerat od nevenovih latica

U ljetnoj sezoni obavezno napravim ovaj macerat. Macerat nevena čuvam i koristim ga po potrebi za različite kreme. Na internetu ima mnogih savjeta u smislu da nevenove latice treba sušiti prije maceriranja. Smatram da su macerati od svježih biljka najkvalitetniji ako se na taj način daju izvesti. Neke biljke sadržavaju previše vlage i popljesnjive prije završetka maceriranja. To ćete najbolje znati po mirisu. Čim osjetite da s mirisom nije uredu, taj macerat je propao.

Nevenove latice se mogu macerirati u svježem stanju. Ispadne vam macerat prekrasne žute boje. Evo postupka.

macerat od nevenovih latica

Recept

  • 50 g svježih latica nevena
  • 500 ml maslinovog ulja, najbolje domaćeg

Izrada

Stavite latice nevena u staklenku, ulijte ulje i pomiješajte. Dobro ju zatvorite i stavite na jako sunce 3-4 tjedna. Po mraku stavljajte bocu unutra. Povremeno pomiješajte. Na kraju dobro procijedite, ako treba i više puta. Macerat mora biti bez taloga. Spremite ulje u tamnu bočicu i koristite po potrebi.

Varijacije recepta

Maslinovo ulje u receptu možete zamijeniti kokosovim uljem. Koristila sam kokosovo ulje bez mirisa i macerat je ispao odličan! Kokosovo ulje se dobro i brzo upija u kožu, bez masnih tragova. Koža je nakon toga meka i glatka. Više o maceratima u kokosovom ulju pročitajte ovdje.

 

Kada pripremate macerat možete osim nevenovih latica dodati i malo sušenih cvjetova kamilice. Cvjetovi kamilice daju fini miris maceratu i odlično se slažu s nevenom. Kada radite kremu s takvim mirisnim maceratom ne morate stavljati eterično ulje. Izbjegavam eterična ulja, jer sam otkrila da imam alergijske reakcije, barem po licu. Zato mi ova kombinacija s kamilicom izuzetno paše.

Piše: Sanja Bregović