Tinktura limuna

Tinktura od limunove korice je odlično antiseptičko, ali i mirisno sredstvo u prirodnoj kozmetici. Tokom zime marljivo skupljam koricu domaćih, organskih limuna. Zaista je šteta bacati ovu izuzetnu i ljekovitu namirnicu. Sama kora je najljekovitiji dio ploda (vidi članak o kori naranče). Na kraju zimske sezone, odnosno sezone limuna obavezno izrađujem ovu tinkturu. Potrebna mi je za razna kozmetička sredstva. Tinkturu koristim najviše za izradu dezedoransa, regeneratora, mirisa. Ovu tinkturu možete i jesti, dodavati u čaj, kolače i bezbroj drugih mogućnosti.

tinktura limuna

Za tinkturu vam je potreban limun iz organskog uzgoja ili domaći, za koji znate da nije tretiran. Ogulite koru nožićem za guljenje i posušite ju na zraku ili u pećnici, pazite da vam u pećnici ne izgori. Sušila sam na oko 50 °C, s otvorenim vratima pećnice i uključenim ventilatorom. Kako koristim limun svakodnevno, tako i skupljam koru, jer nemam odmah potrebnu količinu. Kad je kora suha, sameljem ju u mlincu za kavu i taj prah pospremim u kutijicu. Neprekidno sušim novu koru i meljem ju. Suhu koru koristim i u kolačima i raznim napicima.

Sastojci

  • 25% limunove korice
  • 75% rakije/vodke

Za tinkturu trebate domaću rakiju koja sadrži oko 40% alkohola. Još je bolje koristiti vodku. Vodka je neutralnija od rakije i ima također oko 40% alkohola. Gotovo da nema mirisa, pa je zato odlična ako namjeravate tinkturu koristiti za mirise. Stavite 1/4 udjela limunove korice u odnosu na rakiju/vodku. Zatvorite u staklenku i svakodnevno promućkajte. Tinkture u pravilu držim minimalno 3 tjedna. To je neko minimalno vrijeme potrebno da se u alkoholu otope ljekovite tvari. Uvijek možete držati i duže. Nakon toga procijedite tinkturu preko više slojeva sterilne gaze i ulijte u tamnu bočicu.

tinktura limuna

09.01.2021.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (6 glas(a)/ova)Tinkture u pravilu držim minimalno 3 tjedna. To je neko minimalno vrijeme potrebno da se u alkoholu otope ljekovite tvari. Uvijek možete držati i duže. Inače, hvala na pitanju, tu informaciju je zaista trebalo dodati u gornji tekst.

Poštovana, koliko dana treba stajati ili se može odmah koristiti?Treba mi za regenerator za kosu. Hvala i lp

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/8