Tinktura limuna

Tinktura od limunove korice je odlično antiseptičko, ali i mirisno sredstvo u prirodnoj kozmetici. Tokom zime marljivo skupljam koricu domaćih, organskih limuna. Zaista je šteta bacati ovu izuzetnu i ljekovitu namirnicu. Sama kora je najljekovitiji dio ploda (vidi članak o kori naranče). Na kraju zimske sezone, odnosno sezone limuna obavezno izrađujem ovu tinkturu. Potrebna mi je za razna kozmetička sredstva. Tinkturu koristim najviše za izradu dezedoransa, regeneratora, mirisa. Ovu tinkturu možete i jesti, dodavati u čaj, kolače i bezbroj drugih mogućnosti.

tinktura limuna

Za tinkturu vam je potreban limun iz organskog uzgoja ili domaći, za koji znate da nije tretiran. Ogulite koru nožićem za guljenje i posušite ju na zraku ili u pećnici, pazite da vam u pećnici ne izgori. Sušila sam na oko 50 °C, s otvorenim vratima pećnice i uključenim ventilatorom. Kako koristim limun svakodnevno, tako i skupljam koru, jer nemam odmah potrebnu količinu. Kad je kora suha, sameljem ju u mlincu za kavu i taj prah pospremim u kutijicu. Neprekidno sušim novu koru i meljem ju. Suhu koru koristim i u kolačima i raznim napicima.

Sastojci

  • 25% limunove korice
  • 75% rakije/vodke

Za tinkturu trebate domaću rakiju koja sadrži oko 40% alkohola. Još je bolje koristiti vodku. Vodka je neutralnija od rakije i ima također oko 40% alkohola. Gotovo da nema mirisa, pa je zato odlična ako namjeravate tinkturu koristiti za mirise. Stavite 1/4 udjela limunove korice u odnosu na rakiju/vodku. Zatvorite u staklenku i svakodnevno promućkajte. Tinkture u pravilu držim minimalno 3 tjedna. To je neko minimalno vrijeme potrebno da se u alkoholu otope ljekovite tvari. Uvijek možete držati i duže. Nakon toga procijedite tinkturu preko više slojeva sterilne gaze i ulijte u tamnu bočicu.

tinktura limuna

Piše: Sunčica P.