Prirodni maslac za sunčanje

Shea maslac je prirodna zaštita od sunca i isušivanja kože. Shea ili karite maslac je potpuno prirodna namirnica i vadi se iz plodova plodova shea drveta. Osim što je izrazito ljekovita i blagotvorna za kožu, prirodno je u formi maslaca čak i na ljetnim temperaturama. Forma maslaca je idealna za izradu krema bez dodavanja zgušnjivača. Shea maslac je porijeklom iz Afrike i žene ga koriste kao zaštitu od jakog afričkog sunca i isušivanja kože. Shea maslac ima blagi prirodni zaštitni faktor, sprječava isušivanje odnosno zadržava vlagu u koži, hidratizira je i hrani. Zato je idealan za izradu kreme za sunčanje. Više o svojstvima shea pročitajte u članku.

 

Koristila sam dobro poznati recept sa zelenim orasima i mrkvom (vidi recept). Recept sam promijenila na način da sam koristila shea maslac umjesto maslinovog ulja. Shea maslac je najbolja namirnica u funkciji zaštite od sunca i hidratacije kože.

krema za sunčanje

Shea

Shea maslac (lat. Butyrospermum parkii) poznat je još pod nazivima karite ili mandingo. Shea drvo raste u središnjoj i zapadnoj Africi, na suhom području oko Sahare. Afričke žene su ga koristile kao spas za kožu od vruće i suhe klime. Shea maslacem premazivale kožu tek rođenih beba kako bi spriječile gubitak vode s površine kože.

 

Zahvaljujući cimetnoj kiselini koristi se za zaštitu od sunca jer ima prirodni zaštitni faktor. Sprječava isušivanje odnosno zadržava vlagu u koži, hidratizira je i hrani. Stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage. Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože jer pomaže pri cijeljenju fotooštećene kože, te ju hrani i čini mekšom. O ostalim svojstvima shea maslaca pročitajte ovdje.

Zeleni orasi

Analizom se pokazalo da su orasi gotovo najsuperiorniji među orašastim plodovima. Superiorni su po količini i jačini antioksidansa koje sadrže. Na primjer, vitamin E se smatra jakim antioksidansom. Ono što sadrži orah pokazuje 15 puta jača antioksidativna svojstva. Obilježje orahove jezgre su masnoće. Ali izrazito zdrave masnoće! U svom sastavu jezgra oraha sadrži najviše ulja 55-65%, koje se sastoji od zasićenih masnih kiselina 7%, jednostruko nezasićenih masnih kiselina 10% i višestruko nezasićenih masnih kiselina 44%, gdje je linolna kiselina zastupljena sa 38%. Smatra se da brojni antioksidansi i masne kiseline (pogotovo omega-3) iz oraha djeluju izrazito antikancerogeno. Sva ta svojstva oraha na isti način se odnose na kožu te štite i hrane kožu. Nemojte zaboraviti da sve što namažete na kožu dospijeva u krvotok.

Mrkva

Mrkva je puna beta-karotena. To je jaki antioksidans i štiti kožu od opasnog dijela spektra UV-zraka. Znajući te činjenice ljudi proizvode sintetski beta-karoten. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji dok je sintetski čak i opasan jer potiče tumorsko ponašanje. Zato izbjegavajte sintetski beta-karoten i uopće sintetsko pripravke.

Recept: macerat za sunčanje

  • 6 zelenih oraha
  • jedna veća mrkva ili dvije manje
  • 150 g shea maslaca

krema za sunčanje

Priprema

Zelene oraha raščetvorite i stavite u staklenku. Ja sam stavljala direktno u staklenku u kojoj je bio kupljen shea maslac. Zanemarite to, nije reklama :), bilo mi je tako najpraktičnije. Zeleni orasi se koriste jer su mekani i lako se s njima radi. Čak i ako malo ostare možete ih koristiti u ovom receptu. Jednostavno ih usitnite s čekićem. Naribajte svježu mrkvu. Stavite na sunce oko mjesec dana. Povremeno promiješajte. Dobro ga procijedite i spremite. Ulje će biti tamne, brončane boje tako da ćete nakon mazanja odmah imati tamniju nijansu. Bez obzira na boju ovaj pripravak je melem za kožu čak i bez sunčanja. Možete ga koristiti i kao njegu poslije sunčanja.

 

Prekrasne je smeđe boje i miriše orašasto. Volim taj orašasti miris shea pa mi ne treba nikakav dodatak za miris. Na koži stvara ugodu i olakšanje od jakih sunčevih zraka.

krema za sunčanje

Piše: Sunčica P.