Macerat jorgovana u kokosovom ulju

Drvo ili grm, svejedno kako ga pustimo da raste, ja ga obožavam. Opijajući miris, onako, leluja po zraku. Mogla bih ga udisati cijeli dan. Opija, smiruje, opušta. Jorgovan i jasmin, moji cvjetni ljubimci.

 

Jorgovan je cvjetnica iz porodice maslina i postoji više vrsta jorgovana. Ja ovdje koristim ljubičasti jorgovan stare sorte.

 

Macerat jorgovana može se koristiti za opuštajuću masažu, a i kao pomoć kod reume. Uzima li se kao čaj, iskoristiva je cijela biljka, pomaže kod problema s probavom, dišnim organima, također i kod problema s kožom, steže ju i suši. Moja zamisao je napraviti kremu od macerata, dodajući još neka hranjiva i njegujuća ulja. Za njegu kože jorgovan je savršen, pomaže kod uklanjanja nečistoća, a kako ju steže, pomaže i kod masne kože.

 

Miris jorgovana ispunit će prostor, ako ga stavite u vazu, smirit će vas, uspavati. U nekoj literaturi se naziva vjesnikom radosti i života. Nekoliko tjedana trajala je moja potraga za sadnicom jorgovana. Prošle godine nisam uspjela ni ubrati par grana da maceriram. Tako sam prije par tjedana, preko fb, pronašla jorgovan, stare sorte, bijeli i ljubičasti, jedna gospođa mi ih je poklonila, iz Velikih Zdenaca poslala poštom. Za sada se drže 4 od 5. Za macerat sam koristila samo cvjetiće. 

macerat jorgovana

Sastojci i priprema

Uberite nekoliko grana jorgovana i potrgajte cvjetiće. Napunite staklenku od 7 dl, bez previše pritiskivanja. Ulijte zagrijano ekstra djevičansko kokosovo ulje da prekrije cvjetiće. Otprilike pola litre, ovisno o tome kako ste pritisnuli cvjetiće. Poklopite staklenku i stavite na sunce 40 dana. Nakon tog perioda procijedite macerat. Ako se ulje stvrdnulo, zagrijte smjesu i tek onda procijedite. Možete koristiti macerat za masažu, ali i za njegu masne kože.

 

29.04.2019.

Piše: Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/15