Prhka orahnjača makovnjača

Iznenadila sam se kako su ove male orahnjače i makovnjače ukusne. Većina ih se izjasnila kako im je ova verzija ukusnija od klasične verzije s dizanim tijestom. Odličan način da svoju tradicionalnu orahnjaču-makovnjaču osvježite novijom varijantom! Nema neuspjelog kvasca niti čekanja kod dizanja. Sve se odmah napravi i uspjeh je zagarantiran.

 

Prhko tijesto izradila sam s kokosovim uljem bez mirisa. Odlučno mi je uspjelo i mislim da ću kokosovo ulje nastaviti koristiti i u drugim prhkim smjesama tijesta. Tijesto je elastično i lako se izrađuje. Maslac je inače primarna namirnica za izradu prhkog tijesta, ali je u odnosu na kokosovo ulje skuplji. Danas je kokosovo ulje zaista postalo dostupno i ako kupujete veće količine, možete ga dobiti zbilja povoljno,. Savršeno zdrava i ukusna masnoća. Ponaša se slično kao i maslac što se tiče prelaska u kruto stanje.

orahnjača makovnjača

Tijesto
  • 800 g oštrog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo (ili sode bikarbone)
  • 120 g šećera
  • naribana korica od jednog limuna
  • 3 žumanjka
  • 300 g kokosovog ulja (ili maslaca)
  • 2 čaše jogurta (jogurt od 200 g)
Nadjev od oraha
  • 200 g mljevenih oraha
  • 3 žlice šećera
  • nastrugana korica od naranče
  • 2 žlice ruma
  • po potrebi mlijeka
Nadjev od maka
  • 3 bjelanjka
  • 200 g mljevenog maka
  • 5 žlica šećera
  • nastrugana korica od limuna
  • po potrebi ruma

Pomiješati sve suhe sastojke. Otopiti kokosovo ulje na blagoj vatri i dodati ga u smjesu. Dodati žumanca i jogurt. Umijesiti prhko tijesto. Omotati ga prozirnom folijom i prohladiti 30-tak minuta.

 

Dok se tijesto odmara pripremite nadjeve.  U nadjev od maka idu tučeni bjelanjci, a u nadjev od oraha ide malo mlijeka. U mak ide naribana korica limuna, a u orahe naribana korica naranče. Rum ide u oba nadjeva. Šećer sam dozirala prema svom ukusu, a to znači što minimalnije šećera. Obavezno probajte nadjeve kako bi vidjeli da li vam odgovara slatkoća. Makovnjača mora biti dovoljno slatka jer inače neće biti ukusna.

 

Bjelanjke istucite sa šećerom. U bjelanjke dodajte mak, šećer. i koricu limuna  Promiješajte i dodajte malo ruma. Ruma dodajte toliko da dobijete smjesu odgovarajuće gustoće za premazivanje. Smjesa mora biti gusta.

 

Sameljite orahe. Dodajte šećer, ribanu koricu naranče, rum i toplog mlijeka po potrebi da bi smjesa bila gusta.

 

Ohlađeno tijesto podijeliti na 4 dijela. Dva dijela biti će orahnjača, a druga dva makovnjača. Nadjev od oraha podijelite na dva dijela kao i nadjev od maka.

 

Razvaljajte u pravokutnik svaki komad tijesta. Premažite predviđenim nadjevom i zarolajte Savijače složiti u lim na papir za pečenje. Složite ih što uže tako da nema previše prostora među njima. Savijače su sklone pucanju i širenju pa ih treba slagati što uže.Treba im ostaviti oko centimetar sa svake strane za širenje. S gornje strane ih malo još premažite kokosovim uljem kako bi spriječili pucanje.

 

Pecite na 180 °C 25 minuta. Pečene orahnjače i makovnjače malo prohladiti, po želji posipati šećerom u prahu, rezati na male šnitice i poslužiti.

orahnjača makovnjača

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/14