Mak

Mnoge prirodne namirnice poput maka, zaboravljate da uopće postoje. Nikome nisu zanimljive, jer nema baš previše zarade u suštoj namirnici. Ipak mak je pravi izvor vrijednih nutrijenata i to baš onih za kojima vapi tijelo modernog čovjeka. Obiluje baš onim nezasićenim masnim kiselinama koje liječe tijelo od  raka i ostalih autoimunih bolesti. Namirnica vam je na dohvat ruke, prihvatljive cijene. Samo se trebate sjetiti i što više je uvoditi u prehranu. Pri tome, mak ima i odličan okus. Mnoge sjemenke, koje su također jednako zdrave, ne mogu se pohvaliti tako ugodnim i primamljivim okusom.

Sjemenke maka imaju istaknuto mjesto u mojoj top ljestvici ishrane. Svatko prirodno osjeća sklonost nekoj vrsti hrane. To često ne možete objasniti realnim argumentima, ali je sigurno dobro slijediti taj instinkt. Mak je jedna od prvih namirnica za koju sam uočila da mi izrazito paše. Tek danas možda i shvaćam zašto.

mak

Sjemenke koje konzumiramo potječu od vrste vrtni ili opijumski mak (papaver somniferum). Njena ljekovita svojstva poznavali su stari Egipćani, a arapski trgovci su proširili biljku prvenstveno prema Aziji i Europi. Ova biljka ima bijeli ili svijetlo ljubičasti cvijet, a sazrijevanjem cvijeta ostaje tobolac ispunjen sjemenkama tamnoplave boje. Ako zarežete nezreli tobolac, iscurit će mliječni sok. Sušenjem tog mliječnog soka nastaje opijum. Sjemenke ne sadrže toksične alkaloide iz tobolca, odnosno radi se o sasvim zanemarivim dozama. Sjemenke su zato posve sigurne za upotrebu u prehrani.

 

Sjemenke maka imaju zanimljiv sastav i obiluju mnogim antioksidantima koji pomažu u prevenciji i liječe.  Više od 50% ukupne mase sjemenke su nutritivno vrijedne masne kiseline. Ističu se nezasićene masne kiseline, prije svega linolna kiselina i oleinska kiselina. Linolna kiselina je esencijalna, omega 6 masna kiselina, a esencijalna je zato jer je ne možemo sintetizirati u organizmu, već je moramo unositi hranom. Ima važnu ulogu u staničnoj membrani jer sudjeluje u transportu kisika i hranjivih tvari. Po tome se vidi koliko je njena uloga važna i esencijalna. Oleinska kiselina može sudjelovati u usporavanju pojave raka djelovanjem na genetskoj razini. Također štiti krvožilni sustav od oštećenja. Danas postaje sve jasnije da nezasićene masne kiseline poput linolne i oleinske imaju ulogu u prevenciji i liječenju raka jer djeluju na staničnoj razini.

Ovojnica makove sjemenke sadrži vlakna koja su metabolički inertna i tokom probave apsorbiraju višak vode. Na taj način utječu na rješavanje problem zatvora. Vlakna također smanjuju LDL kolesterol, vezujući štetne spojeve i sprečavajući njihovu ponovnu apsorpciju u debelom crijevu. Makove sjemenke obiluju raznim mineralima (mangan, bakar, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, cink ...).  Minerali i vitamini maka ublažuju razdražljivost, stres, potiču koncentraciju i raspoloženje.

Okus makovih sjemenki je izuzetno ugodan i ukusan. Peciva posuta makom, kolači od maka, tjestenina s makom su neki od predivnih recepata s tom namirnicom.  Uvođenje maka u jelovnik ima veliko nutricionističko opravdanje. Mak je lako dostupan i nije pretjerano skup. Jedan od načina da dobro iskoristite mak je u makovnjači. Iako kolači i nisu pretjerano zdravi zbog dodavanja šećera, mislim da je ovo odličan način za konzumaciju maka. Smatram ovo zdravim jelom i preporučujem ga kao stalni dio obiteljskog menija.

Piše: Sunčica P.