Mak torta
Ova torta ne sadrži brašno i idealna je za ljubitelje maka. Izrada je brza i jednostavna. Čim vidite kombinaciju tamnog maka i bijele čokolade, znate da je to to. Tortu možete dopuniti nadjevom domaćeg džema od šljiva. Mak i šljive su izuzetna kombinacija!
Bijela čokolada je kakao maslac pomiješan s nekim udjelom šećera, a mogu biti dodane biljne masnoće i mliječni dijelovi. Poželjno je pronaći bijelu čokoladu sa što manje dodataka poput navedenih, a sa što većim udjelom kakao maslaca. Kakao maslac je skupa i vrlo zdrava sirovina, a navedeni dodaci pojeftinjuju proizvod i kvare njegovu kvalitetu. Sve o čokoladama i zamkama oko izbora čokolade pročitajte u ovom članku.
Sastojci
- 6 jaja
- 100 g tamnog, muscovado šećera
- 100 g maslaca
- 200 g mljevenog maka
- 1 dl ruma
- 2 reda strugane čokolade
Glazura
- 300 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- džem od šljiva ili slično
Priprema
Umutite žumanjca s šećerom i omekšanim maslacem, dodajte mak, struganu čokoladu i rum. Umutite bjelanjke i lagano ih umiješajte u prvu smjesu. Sve prelijte u kružni kalup za torte (26 cm), obložen masnim papirom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C 20-ak minuta.
Izlomite čokoladu, stavite je u posudu, a nju stavite na drugu posudu s kipućom vodom pa lagano miješajući otopite čokoladu. Slatko vrhnje zagrijte i njime prelijte čokoladu. Nastavite miješati dok se sva čokolade ne istopi i nastane homogena smjesa.
Ohlađeni biskvit premažite s nekoliko žlica domaćeg džema od šljiva te prelijte pripremljenom bijelom čokoladom. Ne postoji jednostavniji desert koji je toliko sočan i ukusan.
Piše: Sunčica Pećnjak
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)
Mozete mi reci koju bijelu cokoladu koristite? Hvala
Peče se standardno kao svaki biskvit, na 180 stupnjeva, 20-ak minuta.
na koliko stupnjeva se peče i koliko dugo?